Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Groeiende multifunctionele bedrijven

vergen professioneler personeelsbeleid

De Taskforce Multifunctionele Landbouw en LTO Nederland gaan investeren in een professionelere aanpak van het personeelsbeleid op multifunctionele landbouwbedrijven, die vanwege uitbreiding van hun activiteiten een toenemend aantal medewerkers in dienst hebben. Het gaat de komende twee jaar om in totaal rond 400.000 euro.

De multifunctionele landbouw groeit in ons land jaarlijks met bijna 15 procent in omzet. De bedrijfsactiviteiten worden breder met een tweede tak en daarmee stijgt ook de vraag naar gekwalificeerd personeel. Deze medewerkers boeien en binden, vergt goed werkgeverschap van de agrarische werkgevers. In het gezamenlijke project van de Taskforce Multifunctionele Landbouw en LTO Nederland zullen de LTO-organisaties vooral investeren in het informeren en stimuleren van multifunctionele landbouwondernemers om hun personeelsbeleid verder te professionaliseren.

Steeds meer agrarische ondernemers kiezen voor uitbreiding van hun activiteiten op het eigen erf. Kinderopvang, boerderijeducatie, zorglandbouw, recreatie, productie en verkoop streekproducten en agrarisch natuurbeheer zijn de belangrijkste activiteiten die zij ontplooien naast hun primaire agrarische activiteiten. Voor veel bedrijven zijn deze activiteiten geen bijzaak meer, maar een belangrijke pijler binnen het bedrijf. Met deze uitbreiding van de werkzaamheden groeit de behoefte aan gekwalificeerd personeel. Op multifunctionele bedrijven maken ondernemer en personeel het verschil. In de diensten en producten die worden geleverd draait het vooral om kwaliteit, aandacht en om het persoonlijk contact met klant of client.

In 2009 heeft LTO Nederland in opdracht van de Taskforce Multifunctionele Landbouw onderzocht hoe agrarische ondernemers die met personeel werken, omgaan met het arbeidsvraagstuk. Via bedrijfsscans zijn de bedrijven en hun personeelsbeleid doorgelicht. Conclusie is dat er bij ondernemers behoefte is aan informatie en ondersteuning op het gebied van:
- Beloning en verzekering van werknemers, vrijwilligers en stagiaires;
- Personeelsinstrumenten zoals een handreiking voor het houden van functioneringsgesprekken;
- Handvatten om de communicatie tussen werkgever en werknemer te optimaliseren.
- Cao's en de toepassing ervan;

- Verschillende arbeidsvormen en regelingen (re-integratie, WAJONG, enz).

LTO Nederland en Taskforce Multifunctionele Landbouw zullen de komende twee jaar ondernemers stimuleren het werkgeverschap op hun bedrijven verder te professionaliseren. Onder andere met bedrijfsscans waarmee per bedrijf wordt bepaald waar de verbeterpunten liggen. Daarnaast krijgen ondernemers de beschikking over een gereedschapskist met daarin tips en tricks als het gaat om werving&selectie van personeel, het voeren van effectieve functioneringsgesprekken en het opstellen van arbeidscontracten.

LTO Nederland heeft de stuurgroep Werkgeverschap multifunctionele landbouw in het leven geroepen. De uitvoering is in handen van Projecten LTO Noord, ZLTO Projecten en Alles voor Groene Arbeid. Zij verzorgen de twee komende jaren bedrijfsscans, lezingen en begeleiding van individuele ondernemers in hun weg naar goed werkgeverschap.

De Taskforce Multifunctionele Landbouw is in 2008 ingesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om gedurende vier jaar de multifunctionele landbouw in Nederland te versterken.

Datum : 7 oktober 2010
Nummer : P2927