ChristenUnie

PERSBERICHT

07-10-2010

Coalitie bewijst lokale democratie slechte dienst
BV ChristenUnie kritisch over vermindering aantal volksvertegenwoordigers

Het regeerakkoord van CDA, VVD en PVV staat voor een drastische vermindering van het aantal volksvertegenwoordigers. De BestuurdersVereniging van de ChristenUnie reageert kritisch. Nico Schipper, voorzitter van de vereniging: "Met een bezuiniging op het openbaar bestuur kun je misschien makkelijk scoren, maar het levert uiteindelijk vooral verliezers op. De kloof tussen de man in de straat en de politiek wordt er echt niet kleiner op als je raadsleden nog zwaarder belast en nog minder tijd gunt voor rechtstreeks contact met burgers. Hiermee span je het paard achter de wagen en bewijs je de lokale democratie een slechte dienst".

In 2008 toonde een onderzoek van de ChristenUnie aan dat veel gemeenteraadsleden een hoge werkdruk ervaren. Hun volksvertegenwoordigende rol kunnen zij nauwelijks invullen, doordat alle tijd wordt opgeslokt door hun kaderstellende rol. Dat is slecht voor het functioneren van de lokale democratie. Schipper: "Het is belangrijk dat raadsleden een goede balans vinden in hun werk: ze moeten niet alleen vergaderen, maar ook burgers opzoeken in hun concrete omstandigheden. Deze maatregel betekent een groot verlies aan kwaliteit en levert maar een kleine besparing in geld op".

De coalitie wil niet alleen het aantal raadsleden en wethouders verminderen, maar ook het aantal provinciale en nationale volksvertegenwoordigers en bestuurders reduceren. Dit hele pakket levert slechts 125 miljoen op. De ChristenUnie heeft zich in het regeerakkoord van Balkenende IV ingespannen om het verkleinen van gemeenteraden te voorkomen. Dat is gelukt, maar nu maken CDA, VVD en PVV dat resultaat weer ongedaan.


---




ChristenUnie