Amnesty International

PERSBERICHT
AMNESTY INTERNATIONAL

7 oktober 2010

Expositie Magnum-fotograaf Jonas Bendiksen belicht mensenrechten in sloppenwijken

Bij de opening van de expositie Places we Live van Magnum-fotograaf Jonas Bendiksen op 8 oktober in Amsterdam vraagt Amnesty International aandacht voor het wereldwijde probleem van gedwongen huisuitzettingen. De multimedia-installatie van Bendiksen neemt de bezoeker mee naar sloppenwijken in Azië Zuid-Amerika en Afrika, waar veel bewoners onder de constante dreiging van gedwongen huisuitzetting leven. Hele wijken worden van de ene op de andere dag vernield, soms met veel geweld, en vaak zonder dat bewoners tijdig op de hoogte zijn gebracht of zijn geraadpleegd. Alternatieve huisvesting wordt meestal niet geboden

Jonas Bendiksen heeft van 2005 tot 2007 het leven van sloppenwijkbewoners gefotografeerd. Voor de reportage reisde en woonde hij maandenlang in Nairobi Carácas, Jakarta en Mumbai, waar hij de leefomstandigheden van twintig trotse families heeft vastlegd. Ondanks alle problemen ademen de wijken ook hoop, ondernemingszin, humor en liefde uit. Bendiksen toont de kracht van mensen die wonen in de moeilijkste omstandigheden ter wereld.

Jonas Bendiksen is fotograaf van het Magnum-collectief. Zijn foto's waren o.a. te zien in National Geographic, Newsweek, Geo, TIME, and the Sunday Times Magazin. Hij won vele internationale prijzen, waaronder de Infinity Award van het International Center of Photography, de eerste prijs bij de Pictures of the Year International Awards en een National Magazine Award voor zijn reportage over het leven in de sloppen in Kibera (Kenia).

De tentoonstelling stond eerder in Berlijn, Washington en Oslo en is tot van 9 oktober tot 10 december te zien in het Cultureeel Educatief Centrum in Amsterdam Zuidoost.

Menswaardig wonen
Amnesty International voert een campagne voor menswaardig wonen. Via onderzoek en actie worden regeringen onder meer aangesproken op onwettige huisuitzettingen. Amnesty heeft onlangs gedwongen huisuitzettingen gedocumenteerd in Cambodja, Nigeria, Kenia, India, Frankrijk Italië, Bulgarije en Servië en waarschuwt voor uitzettingen in Tsjaad en Zimbabwe. Tienduizenden mensen dreigen niet alleen hun huis, maar ook hun bronnen van inkomsten te verliezen. Kijk voor meer informatie op http://www.amnesty.nl/in_actie/menswaardig_wonen en www.slumstories.org.

Noot aan de redactie
The Places We Live is van 9 oktober t/m 10 december te zien in Cultureel Educatief Centrum (CEC) Zuidoost, Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam. Openingstijden: maandag - zondag 12.00-18.00 uur.
Voice-over in expositieruimte is in het Engels. Toegang: ¤ 5 per persoon. Amnesty-leden, houders van CJP-pas, stadspas en OV-studentenkaart en 65+-ers krijgen het tweede kaartje gratis. http://www.theplaceswelive.com/

Jonas Bendiksen is van maandag 4 oktober tot en met 9 oktober in Nederland en beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie, beeldmateriaal en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Nicole Sprokel, 06 22109964 of Yvette Hoogerwerf, 06 06 49423703.