Openbaar Ministerie

OM eist cel- en taakstraf in `sprayzaak' Schagen

7 oktober 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft donderdag tien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur geëist tegen een man die wordt verdacht van een poging tot zware mishandeling in een discotheek in Schagen. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse evenement Paasvee in 2009.

De man zou een bijtende stof, pepperspray of een stof daarop gelijkend, over het aanwezige publiek hebben gespoten, op een moment dat het zicht reeds was beperkt doordat de rookmachines op de dansvloer aan stonden. Er waren zo'n 1500 bezoekers in de discotheek. Ruim dertig mensen kregen branderige ogen, een brandende huid, een moeilijke ademhaling en/of last van de mond en slijmvliezen.

Er brak, mede doordat er door de rook beperkt zicht was, paniek uit. De officier van justitie gaf aan dat het veel erger had kunnen aflopen als de rookmachines niet direct waren uitgeschakeld of als er mensen of meubilair zouden zijn gevallen. Mensen in paniek die proberen te vluchten zouden elkaar hebben kunnen vertrappen.

Negen slachtoffers hebben zich bij de EHBO moeten laten behandelen. Twee slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. Vanwege de onbekendheid van de stof en de mogelijke risico's die daardoor voor het ziekenhuis ontstonden werden de overige slachtoffers naar een politiebureau gebracht en daar afgespoeld en door een huisarts behandeld.

De officier heeft in de eis onder meer rekening gehouden met het feit dat de verdachte geen strafblad heeft, zijn drankgebruik onder controle heeft en volledig heeft meegewerkt met de reclassering.

De uitspraak is over twee weken.