Project 10-10-10 hangt "tape aan de wilgen"

07/10/2010 20:58

iMMovator

PERSBERICHT

Project 10-10-10 hangt "tape aan de wilgen"

Naar een volledig gestandaardiseerde bestandsoverdracht binnen de AV sector

Hilversum, 7 oktober 2010. Het project 10-10-10, dat zich richt op het opheffen van de belemmeringen tot samenwerking binnen de Nederlandse AV industrie, heeft een aanbeveling opgesteld voor het file-based uitwisselen van content binnen de AV branche. Deze aanbeveling voor bestandsuitwisseling is van belang voor een efficiëntere samenwerking tussen diverse partijen in de AV industrie. Op 12 oktober wordt het startsein gegeven van de campagne om deze aanbeveling breed uit te dragen.

File-based werken

In toenemende mate verdwijnen tapes uit de productieprocessen in de audiovisuele sector. Uitwisseling van content door middel van het versturen van bestanden (file-based) wordt steeds belangrijker. Standaardisatie van de bestandsuitwisselingen leidt tot een hogere efficiency in de processen van de ontvangende partijen. Bestanden hoeven niet langer te worden omgezet in het formaat dat wordt gehanteerd door de ontvangende partij. Dit kan zelfs volledig geautomatiseerd plaatsvinden.

Project 10-10-10 en informatiebijeenkomsten

Het project 10-10-10 richt zich op het opheffen van belemmeringen tot samenwerking binnen de Nederlandse audiovisuele industrie. Daartoe heeft het project sluitende afspraken gemaakt met partijen binnen de industrie om over te gaan naar volledig file-based werken. De ambitie is om vanaf 10 oktober 2010 de markt breed te informeren over de aanbevolen werkwijze van bestandsoverdracht. Naast deze aanbevolen werkwijze biedt het project handreikingen aan toeleveranciers en gebruikers. Daartoe organiseert project 10-10-10 een serie informatiebijeenkomsten in Hilversum (12 oktober), Amsterdam (18 oktober), Utrecht en Arnhem (beide 27 oktober). Op 12 oktober wordt tijdens het Cross Media Café van iMMovator tevens het startsein gegeven.

Unieke samenwerking

Deze samenwerking binnen de Nederlandse AV industrie is internationaal gezien uniek en sluit goed aan bij de ontwikkeling van de Dutch Media Hub. Programmadirecteur Dutch Media Hub George Freriks: "Onze doelstelling is om Nederland internationaal te positioneren als hét land voor het bewerken en opslaan van digitale media content. De ambitie van het project 10-10-10 sluit daar perfect bij aan. De Nederlandse AV sector wordt met project 10-10-10 de eerste AV industrie in Europa waar op een snelle en efficiënte manier media content wordt uitgewisseld. We merken dan ook dat Nederland door internationale partijen actief wordt benaderd vanwege deze expertise.".

Josbert van Rooijen, manager Broadcast & IT, SBS:

"SBS ondersteunt van harte de aanbevelingen van het 10-10-10 project. Deze zorgen ervoor dat iedereen in de Nederlandse AV industrie dezelfde taal spreekt. Op deze wijze kan door een breed geaccepteerde en snelle invoering geprofiteerd worden van de vele voordelen van tapeloos uitwisselen."

Aanbeveling voor bestandsoverdracht en connectiviteitsmogelijkheden

Op twee gebieden worden activiteiten ontplooid: het opstellen van een aanbeveling voor de uitwisseling van bestanden en het creëren van connectiviteitsmogelijkheden voor alle betrokkenen.

Aanbeveling voor bestandsoverdracht

Project 10-10-10 heeft, in samenwerking met verschillende partijen uit de markt, een aanbeveling opgesteld voor de standaardisatie van bestandsuitwisselingen. In de aanbeveling worden zaken als videoformaten, audioformaten, metadata, connectiviteit en security geregeld.

De opgestelde aanbeveling voor bestandsoverdracht is te downloaden vanaf de iMMovator website via www.immovator.nl/101010. Hier is ook meer informatie te vinden over de informatiebijeenkomsten waarop deze aanbeveling wordt toegelicht.

Connectiviteitsmogelijkheden

Bij het uitwisselen van bestanden in de audiovisuele industrie dient rekening te worden gehouden met snelheid van verbindingen, betrouwbaarheid en security van de bestandsoverdracht. Nog niet alle partijen in de sector beschikken over de juiste tools om bestanden over te dragen. Project 10-10-10 heeft het doel om bestandsoverdracht mogelijk te maken voor iedereen binnen de audiovisuele industrie. Om deze reden wordt binnen het project informatie verzameld en vastgelegd over de eisen die aan verbindingen en bijbehorende protocollen voor bestandsoverdracht worden gesteld. Daarnaast worden de aanbieders van deze verbindingen geïnformeerd over de aanbevelingen uit project 10-10-10 zodat zij ondernemers die volgens deze aanbeveling gaan werken snel van dienst kunnen zijn.

EINDE PERSBERICHT





http://www.immovator.nl/101010