KNHS

Goud voor Petra van de Sande (met filmpje)
7 oktober 2010
Goud voor Petra van de Sande

1 | 2

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) Petra van de Sande (Den Haag) heeft goud gewonnen op de Wereldruiterspelen in Kentucky. Ze behaalde in de individuele proef bij de para dressuur in grade 2 met Toscane (v. Obelisk) 69,238%. Zilver was voor de Duitse Britta Näpel. De Deense Caroline Cecilie Nielsen won brons. Gert Bolmer (Den Ham) eindigde op de zevende plaats.

De 42-jarige Van de Sande maakte het extra spannend door halverwege haar tot dan toe bijna perfecte proef een verkeerde oefening te rijden. De zenuwen in het Nederlandse kamp gierden door de hal toen de jury de bel luidde en Van de Sande op de programmafout wees. Gelukkig reed Van de Sande onverschrokken verder op het zelfde hoge niveau. De proef met haar lichtvoetige schimmelmerrie had zoveel elegantie dat, ondanks de puntenaftrek die ze voor de programmafout kreeg, dit haar nog steeds de gouden medaille opleverde. De teleurstelling van Petra toen ze de ring uitging, veranderde daarom dan ook compleet toen de score bekend werd. In de hele hal was een luid gegil te horen van Petra op het voorterrein. Na de fout dacht ik echt, jammer het is voorbij. Toen de score toch genoeg bleek te zijn, wist ik niet waar ik het moest zoeken van blijdschap. Ik had het niet meer verwacht. Het is geweldig, laat Van de Sande weten. Er stond druk op me vanwege het feit dat het paard van Gert Bolmer eerder op de ochtend even staakte in de proef tijdens de middendraf. Deze proef telt ook mee voor de teammedaille en ik moest dus hoog scoren. Ik hwas daarom best nerveus en had gewoon even een black-out in de proef, waardoor ik verkeerd reed. Ik roep al de hele week Petra goes for gold, maar moest het wel even waarmaken.

Van de Sande reed een proef met veel expressie in alle gangen en voerde de oefeningen heel secuur uit. Haar tienjarige schimmelmerrie liep de hele proef met de oortjes erop de proef door. Van de Sande: Toscane voelt de hele week al goed. Ze vindt het leuk hier en zit lekker in haar vel. Alles moet toch passen op een kampioenschap. Petra is dol op haar tienjarige merrie Toscane.:Ze is echt een geschenk van god, zon paard vind ik nooit meer. Zonder haar was ik nooit Europees of Wereldkampioen geworden. Ze gaat echt nooit meer weg!

Van de Sande liep in 1990 door een ongeluk met parachutespringen een dwarslaesie op: Ik reed voor die tijd ook paard, maar was het eigenlijk een beetje zat en was een nieuwe sport gaan beoefenen: parachutespringen. Het was nota bene tijdens mijn dertiende sprong dat het ongeluk gebeurde. Door een technische fout ging de reserveparachute open, wat nooit had mogen gebeuren.

Vorig jaar won Van de Sande goud in de kür op muziek op de Europese kampioenschappen en een bronzen teammedaille. Nu kan ze daar dus een gouden WK-medaille aan toevoegen en wellicht later op de middag nog een bronzen teammedaille. Zaterdag staat de kür op muziek in grade 2 op het programma, waar ook medailles verdiend kunnen worden. Van de Sande rijdt een kür gemaakt door Joost Peeters, die ook de kür van Edward Gal heeft gemaakt.

Bekijk de reactie van Petra na het winnen van goud op www.paardensport.tv

Startlijsten, uitslagen en info: www.alltechfeigames.com

Volg al het laatste nieuws via twitter: www.twitter.com/wegkentucky

Tekst en foto's : Christa van Duin