Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 7 oktober 2010

Maak transferia aantrekkelijker

Tijdens de Algemene Beschouwingen heeft fractievoorzitter Gerda Oskam benadrukt dat Utrecht financieel gezond moet zijn. D66 vindt dat er slimmere keuzes gemaakt moeten worden met de programmaonderdelen. Eén van deze keuzes is het aantrekkelijker en winstgevender maken van transferia. Oskam: "op dit moment zijn de transferia in Utrecht alleen een plek om te parkeren, dit is zonde want er zijn tal van andere voorzieningen die hier onder gebracht kunnen worden".

De huidige transferia in Utrecht worden weinig gebruikt. De betaalmogelijkheden zijn beperkt en aansluitingen met openbaar vervoer moeten zeker verbeterd worden. Er moet echter verder gekeken worden dan deze standaard voorzieningen. Door het zorgen voor commerciële voorzieningen om te tanken, auto's te wassen of laten repareren, wordt een transferium een volwaardig alternatief. De aansluiting op het uiteindelijke reisdoel vereist goede OV-verbindingen maar ook het lenen van fietsen zorgt voor een verbetering. Een transferium kan ook een werk- en ontmoetingsplek zijn voor ZZP'ers, het college kan dit faciliteren door bijvoorbeeld voor wifi-aansluitingen te zorgen.

Deze slimme keuze zorgt ervoor transferia winstgevender te maken maar slaat ook een slag in de ambitie van Utrecht een openbaar vervoer- en fietsstad te maken. Wethouder Lintmeijer gaf aan het volledig eens te zijn met D66 dat deze investeringen nodig zijn en deze plannen samen met de gemeenteraad uit te werken.

Noot voor redactie: