KRO

KRO De Wandeling: Marcia Kroes sneed zich in haar eigen lichaam

Uitzenddatum: 08/10/2010

In jezelf snijden, jezelf beschadigen, komt vaker voor dan we denken. In elke schoolklas zitten naar schatting 1 à 2 jongeren die zichzelf beschadigen. Zelfbeschadiging is nog steeds een taboe. Er over praten durft bijna niemand. Marcia Kroes heeft zichzelf jarenlang gesneden en wil het taboe op zelfbeschadiging doorbreken.
In KRO De Wandeling (8 oktober, 18.25 uur op Ned.2) vertelt Marcia dat ze zich wel honderden keren tot bloedens toe heeft gesneden. "Er zat een baksteen in mijn maag van opgestapelde emoties. Als ik mij sneed was er een ontlading van deze emoties. Zelfbeschadiging is een overlevingsmechanisme, zonder dit snijden was ik waarschijnlijk in de dood geëindigd."

Marcia Kroes groeit op in een gezin met een vaak afwezige vader en een alcoholische moeder. Als kind van zes jaar neemt zij de zorg voor haar moeder op zich. De buitenwereld mag niet weten wat er thuis aan de hand is. Marcia leert te zwijgen en onzichtbaar te zijn. Alle verdriet en boosheid slikt zij in. "Ik stond constant onder spanning. Als ik mij dan sneed, luchtte mij dit op. Alle gevoelens van angst en eenzaamheid vloeiden dan weg."

Op de middelbare school en tijdens haar studententijd wordt het snijden steeds erger, maar vrijwel niemand weet er iets van. Het snijden gebeurt in grote eenzaamheid. Totdat het te erg wordt en Marcia wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Daar krijgt ze therapie, maar die werkt averechts. Marcia snijdt zich dan vrijwel dagelijks en ze besluit de inrichting te verlaten.

Nu jaren later, na hard vechten en het vinden van haar grote liefde, gaat het goed met Marcia. Ze heeft zich al enkele jaren niet meer gesneden en ze geeft zelfs les in de inrichting waar ze opgenomen is geweest. "Ik leer hulpverleners dat ze hun cliënten altijd hoop moeten geven. Iedereen kan altijd herstellen, ik ben daar zelf het levende voorbeeld van."

Marcia Kroes is initiatiefneemster van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 8 oktober om 18.25 uur bij de KRO op Nederland 2

Programma

KRO De Wandeling

Presentator

Hella van der Wijst

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: