Wageningen Universiteit en Researchcentrum
8 okt 2010 16:00 - 8 okt 2010 17:30
Onderdeel: Wageningen University
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University
Promotor: prof. dr ir MH Zwietering , prof. dr ir H Gruppen
Co-Promotor: Dr. Ir. Rob Nout
Tempé is een met schimmel gefermenteerd sojabonen product, dat zijn
oorsprong vindt in Indonesië. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik
onderzocht hoe bioactieve stoffen in tempé, diarree kunnen remmen bij
kinderen en biggen.
Hieruit bleek dat tempé aan E. coli bacteriën bindt, waardoor deze
bacteriën niet meer aan de darmcellen kunnen hechten. Hierdoor zijn de
bacteriën niet meer in staat om een infectie in de darmen te
veroorzaken.
De bioactieve stoffen ontstaan tijdens de fermentatie, door de
activiteit van de schimmel. Chemisch onderzoek wees uit dat de
bioactieve stoffen afbraakproducten zijn van de celwandpolysacchariden
van de sojabonen. Vooral de monosuiker arabinose is van essentieel
belang voor de bioactiviteit. Deze bioactiviteit is ook aanwezig in
tempé gemaakt van andere peulvruchten.
Verdere karakterisering van de bioactieve stoffen is belangrijk voor de
toepassing in natuurlijke of synthetische vorm in voedsel.
---
Titel proefschrift: Bioactive components of fermented soya beans
effective against diarrhoea-associated bacteria
---