Wageningen Universiteit en Researchcentrum 8 okt 2010 16:00 - 8 okt 2010 17:30

Onderdeel: Wageningen University

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University

Promotor: prof. dr ir MH Zwietering , prof. dr ir H Gruppen
Co-Promotor: Dr. Ir. Rob Nout

Tempé is een met schimmel gefermenteerd sojabonen product, dat zijn oorsprong vindt in Indonesië. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik onderzocht hoe bioactieve stoffen in tempé, diarree kunnen remmen bij kinderen en biggen.

Hieruit bleek dat tempé aan E. coli bacteriën bindt, waardoor deze bacteriën niet meer aan de darmcellen kunnen hechten. Hierdoor zijn de bacteriën niet meer in staat om een infectie in de darmen te veroorzaken.

De bioactieve stoffen ontstaan tijdens de fermentatie, door de activiteit van de schimmel. Chemisch onderzoek wees uit dat de bioactieve stoffen afbraakproducten zijn van de celwandpolysacchariden van de sojabonen. Vooral de monosuiker arabinose is van essentieel belang voor de bioactiviteit. Deze bioactiviteit is ook aanwezig in tempé gemaakt van andere peulvruchten.
Verdere karakterisering van de bioactieve stoffen is belangrijk voor de toepassing in natuurlijke of synthetische vorm in voedsel.
---

Titel proefschrift: Bioactive components of fermented soya beans effective against diarrhoea-associated bacteria
---