Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderskunst 2010 uit

Hare Majesteit de Koningin reikt vrijdagmiddag 8 oktober in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2010 uit. Vier jonge kunstenaars ontvangen ieder een aanmoedigingsprijs van 6500 euro. Na de uitreiking opent de Koningin de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn.

De Koninklijke prijs is bedoeld als stimulans voor jong talent op het gebied van de schilderkunst. Koning Willem III stelde de prijs in 1871 in. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie tot op de dag van vandaag voortgezet. De prijsuitreiking en tentoonstelling vinden plaats onder auspiciën van de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam.

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst bestond dit jaar uit: Tjebbe Beekman, Hanne Hagenaars, Stijn Huijts, Carla Klein, Ronald Ophuis, Liliy van der Stokker, en Wilma Sütö (voorzitter). De jury heeft 2000 dia's van werken van ruim 250 kunstenaars beoordeeld.

De tentoonstelling is geopend van 9 oktober 2010 tot en met 7 november 2010. Het Koninklijk Paleis in Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Noot voor redacties (