Universiteit van Amsterdam

Sportcentrum Universum UvA en HvA opent officieel zijn deuren

Sportcentrum Universum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) wordt op vrijdag 8 oktober officieel geopend. De hoofdvestiging van het USC is verhuisd van de De Boelelaan naar nieuwbouw - ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau - op het Science Park Amsterdam. Daarbij heeft het sportcentrum een nieuwe naam gekregen: Universum. Fatima Elatik (voorzitter stadsdeel Zeeburg, Amsterdam), Karel van der Toorn (voorzitter College van Bestuur UvA en HvA) en Vincent Icke (sterrenkundige UvA en Universiteit Leiden) wonen de opening bij.

Na een welkomstwoord door Theo van Uden, directeur van het sportcentrum, zijn er korte voordrachten door Fatima Elatik en Karel van der Toorn. Hoofdspreker is sterrenkundige Vincent Icke. Hij gaat in op de relatie tussen sport en wetenschap. Hierna verrichten de sprekers - samen met alle aanwezigen - de openingshandeling. Daarna zijn er rondleidingen door het Universum.

Over het sportcentrum

Het nieuwe gebouw voor het sportcentrum is ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau. De grootte is vergelijkbaar met die van de oude locatie (ruim 9.500 m2). Universum omvat onder andere twee grote sporthallen, een aantal multifunctionele sportzalen, vier squashbanen, een klimmuur, fitnessvoorzieningen en een sauna. De twee sporthallen zijn ook te gebruiken voor tentamens en evenementen. De horecavoorziening, eetcafé Oerknal, complementeert de nieuwbouw.

Universum is hét sportcentrum voor studenten en medewerkers van de UvA en de HvA, maar ook andere studenten en niet-studenten kunnen er sporten. Jaarlijks nemen zo'n 12.000 mensen deel aan een van de ruim zeventig sportactiviteiten van het USC. Sportcentrum Universum, de hoofdvestiging van het USC is gelegen op het Science Park Amsterdam in de Watergraafsmeer, het internationale bèta-kenniscentrum waarin de UvA samenwerkt met NWO en de gemeente Amsterdam. De vestiging van het sportcentrum op het Science Park levert een belangrijke bijdrage aan de levendigheid van het gebied.

Tijd en locatie

De opening vindt plaats op vrijdag 8 oktober, aanvang: 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur), in sportcentrum Universum, Science Park 306, Amsterdam. Het programma eindigt om 16.30 uur met een borrel in eetcafé Oerknal.

Openingsweek met symposium

Ter gelegenheid van de opening van Universum zijn er van maandag 4 oktober tot en met vrijdag 15 oktober verschillende feestelijkheden en evenementen. Een belangrijk onderdeel is het sportsymposium HvA en UvA op weg naar de Olympische Spelen! op woensdag 6 oktober, met onder anderen NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis, HvA-lector Topsport en Onderwijs Cees Vervoorn, en sportjournalist Tom van 't Hek. Tijdens de week staan verder onder andere op het programma: een sportgala, Martial Arts Convention, Dans Fusion Avond en de Science Park Run. Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma van de Openingsweek.