Tentoonstelling 'Laatste waarschuwing! Straffen en belonen op school'

01/10/2010 14:41

Nationaal Onderwijsmuseum

Op 8 oktober 2010 om 16.00 uur is de feestelijke opening van de tentoonstelling 'Laatste waarschuwing! Straffen en belonen op school' in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. Kinderboekenschrijver Jacques Vriens vertelt over zijn ervaringen als directeur van een basisschool, leest voor uit eigen werk en verricht een ludieke openingshandeling. Ook aanwezig is Astrid Boon, orthopedagoge en schrijver van onder andere 'Straf / Regels'.

Laatste waarschuwing! vertelt het historische verhaal van straffen en belonen in het onderwijs. Beginnend met de plak en de pechvogel uit de middeleeuwen via de mooie stempels van de juffrouw in de 20ste eeuw tot hedendaagse krantenkoppen als 'De geslagen klas' en 'Strafregels zijn geestdodend'. In Laatste waarschuwing! komen veel persoonlijke verhalen aan bod. Verhalen die de bezoeker terugvoeren naar zijn eigen schoolherinneringen.

Naast deze verhalen is er ook veel te zien en te doen in de tentoonstelling. Bezoekers worden ontvangen door een schooldirecteur, van wie zij hun verdiende loon krijgen. Ook kunnen ze allerlei straf- en beloningsvoorwerpen bekijken en uitproberen. Bezoekers kunnen hun eigen straf- en beloningservaringen kwijt en hun geweten wordt op de proef gesteld in dagelijkse schoolkwesties.





http://www.onderwijsmuseum.nl