Universiteit van Tilburg

Persbericht 4 oktober 2010

(Pseudo-)evenementen voldoen aan behoefte in netwerkmaatschappij

In onze netwerksamenleving zijn mensen virtueel met elkaar verbonden. Maar digitalisering van onze samenleving heeft er niet voor gezorgd dat de behoefte aan fysieke ontmoetingen is verminderd, in tegendeel. Dat uit zich in massale deelname in allerlei vrijetijdsbijeenkomsten, stelt hoogleraar vrijetijdswetenschappen Greg Richard, die in zijn oratie op 8 oktober waarschuwt voor het gebrek aan spontaniteit van pseudo-evenementen.

We kunnen ons afvragen of de trend naar `hyperfestiviteit' niet vooral het gevolg is van pr-campagnes. Maar Richards stelt dat ze aan een echte individuele en sociale behoefte voldoen om gezamenlijke ervaringen tot stand te brengen en gemeenschappelijkheid te creëren. Voorbeelden van dergelijke evenementen zijn festivals, tentoonstellingen of mondiale sportwedstrijden. Het probleem bij veel van deze evenementen is dat ze gericht zijn op bepaalde economische, sociale en economische doelen en niet spontaan of creatief zijn. Dit is een les voor planners en beleidsmakers om andere wegen in te slaan, vindt Richards. Want evenementen zijn zo belangrijk geworden dat steden en regio's deze kunnen gebruiken om meer samenhang te creëren in de samenleving en mensen een kans geven om hun eigen creativiteit te ontplooien.

Greg Richards (1957, Londen) is sinds 1 september 2009 hoogleraar Leisurestudies aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT. Hij doet in het kader van de leerstoel onderzoek naar vrijetijdsorganisaties, cultuurtoerisme, culturele evenementen en de relatie toerisme-cultuur-sport. Richards studeerde geografie aan University College London en promoveerde daar ook in 1982. Hij werkte als universitair docent onder meer aan de London Metropolitan University (GB), Universitat Roviria i Virgili, Tarragona (Spanje) en de University of the West of England (Bristol, GB). Ook was hij Marie Curie Fellow van de Europese Unie aan de Interarts Foundation in Barcelona.

Naast zijn wetenschappelijke werk is Richards European Executive Member van de Association for Tourism and Leisure Education (ATLAS). Hij leidde een aantal ATLAS projecten voor de Europese Commissie over bijvoorbeeld cultureel toerisme, duurzaam toerisme, toerisme onderwijs en arbeidsmobiliteit in de toerismesector. Richards was verder betrokken met de analyse en ontwikkeling van cultureel en creatief toerisme in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch, Barcelona, Londen en Edinburgh (GB) en Amman (Jordanië) en Macau (China).