NCRV

Altijd Wat

DNA op bestelling

Vrijdag 8 oktober
20.55 uur, Nederland 2

Altijd Wat-verslaggeefster Miranda Grit laat zich testen op erfelijke risicoâs

In het NCRV-programma Altijd Wat zit vrijdag opiniemaker Bas Haring (hoogleraar Publiek Begrip van de Wetenschap) aan tafel bij Ghislaine Plag. Hij geeft zijn visie op de volgende reportages en onderwerpen:

Sinds tien jaar geleden de erfelijke code van de mens is ontcijferd, gaan de ontwikkelingen snel. Tegenwoordig kun je zelfs via internet je eigen genencode âbestellenâ. Maar willen we wel weten of we kans hebben op bijvoorbeeld Parkinson of Alzheimer? Verslaggeefster Miranda Grit van het NCRV-programma Altijd Wat neemt vrijdag de proef op de som en komt zo te weten welke ziektes zij mogelijk krijgt.

En wat zijn de risicoâs van het manipuleren van menselijke genen, zoals inmiddels al gebeurt? De grafische column Altijd Wat Wijzer zet de gevaren op een rij.

Veiligheidsdeskundigen hebben sinds de aanslagen van 11 september 2001 zeker vijftig terroristische aanslagen van moslimextremisten in Europa voorkomen. Dat beweren terrorismedeskundigen Glenn Schoen (Ernst & Young) en hoogleraar Rob de Wijk (Universiteit Leiden) tenminste. Maar klopt dat aantal wel? De rubriek Feit of Fictie zoekt het uit.

Charlie Bee leeft het leven van een gewoon pubermeisje. Ze komt uit een gelukkig gezin, ze heeft veel vriendinnen en het gaat uitstekend op het gymnasium. Totdat een zware depressie toeslaat, die zelfs leidt tot een zelfmoordpoging. Charlie is nu 17 jaar en net ontslagen uit de kliniek waarin ze was opgenomen. Ze schreef er het boek âEn Prozac is mijn paracetamolâ over, waarin ze beschrijft hoe ze zich dood voelde en uiteindelijk het leven weer terugvond.

In de rubriek 'Zing, vecht, huil' zoals elke week de zoektocht van iemand naar de zin in zijn of haar leven. Deze week: Wim Steman is homo en tuinder. Hij en zijn vriend Peter zijn actief lid van Gayfarmers: een groep boeren die vecht voor meer begrip voor homoâs binnen de agrarische sector.

Altijd Wat is er ook op internet: http://altijdwat.ncrv.nl/