Woonbond


08-10-2010

Grote groep burgers valt tussen wal en schip

Op 7 oktober werd door de algemene commissie WWI vier uur lang een spannend rondetafelgesprek over het staatssteundossier woningcorporaties gehouden. Hoezeer de Kamerleden zich betrokken voelen bij het onderwerp bleek uit het grote aantal genodigden en de kritische vragen die zij hadden voorbereid. Opvallend was dat bij alle genodigden (op de IVBN na) grote zorgen en bezwaren leefden over de invoering van de staatsteunregeling per 1 januari aanstaande.

Vanuit de Europese invalshoek werd door Barbara Steenbergen van de IUT (International Union of Tenants) en ook door Cecodhas o.a. gewezen op de ruimte die er nog in Brussel is om de regeling aan te passen. Dat werd nog eens onderstreept door een jurist van Allen & Overy. Daarnaast kleeft er ook het gevaar van precedentwerking aan de doelgroepgrens van 33.000 euro: de (hogere) grenzen van andere landen kunnen in gevaar komen omdat ook daar commerciële verhuurders met financiële interesse tegenstanders zijn van een brede maatschappelijke huursector. Het risico bestaat dat zij ook in tegen andere landen klachten gaan indienen, aldus Steenbergen.

Tijdens de ronde Landelijke invalshoek maakten Aedes, VNG en de Woonbond duidelijk dat een grote groep burgers met een inkomen net boven modaal, tussen de wal en het schip dreigt te vallen. De betaalbaarheid komt onder druk te staan met woonlasten oplopend tot 50%. De regeling zorgt voor veel onrust onder huurders, corporaties en gemeenten. Zij drongen aan op betere grenzen en een zorgvuldige invoering. Het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderorganisaties zei: Gezondheid is niet inkomensafhankelijk, waarmee hij aangaf dat een grote groep ouderen in de problemen komt als zij door de inkomensgrens niet meer in aanmerking komen voor een (vaak duurdere) woning met zorg..De Kamerleden reageerden uiterst kritisch op het verhaal van de IVBN, die aangaf dat het hen niet kwalijk genomen moest worden dat zij bij Europa bezwaar gemaakt hebben. Monash van de Pvda reageerde: Wij nemen u dat wél kwalijk. Karabulut van de SP vroeg herhaaldelijk hoeveel de IVBN aan nieuwbouw jaarlijks tot stand bracht. Toen bleek dat IVBN er niet op gericht was om nieuwe woningen met een betaalbare huur tot stand te brengen, merkten verscheidene kamerleden op of de commerciële verhuurders dan ook de maatschappelijke taken wilden uitvoeren van corporaties als zij de woningen over willen nemen. Of wilt u alleen de snoepjes van de corporaties was de vraag van Monash. Dat bleek inderdaad het geval, die woningen zouden worden geliberaliseerd en inspanningen op het gebied van wijkaanpak en leefbaarheid kunnen niet van IVBN-leden worden verwacht, gezien het rendement dat voor de pensioenfondsen moet worden gemaakt.In de sessie Lokale invalshoek schetste wethouder Weterings uit Den Bosch beeldend de grote gevolgen voor zijn stad. Hij vroeg met name de aandacht voor de positie van huurders; een grote groep inwoners valt tussen wal en schip. Woonzorg Nederland en Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam gaven aan dat ouderen in de problemen komen. Woningcorporatie Nijestee gaf aan dat in een krimpregio en bij een goed functionerende woningmarkt helemaal geen inkomensgrens nodig is. Tot slot kwamen de deskundigen aan bod. Op de vraag van Betty de Boer (VVD) hoeveel het rijk bijdraagt bij het borgen door het WSW, kwam de aap uit de mouw. Nul euro was het antwoord, er is dus geen sprake van financiële staatsteun. Proffessor Priemus gaf vooral aan dat er sprake is van beleidsfalen en drong aan op afstemming van regelgeving: eerst de invoering van de nieuwe woningwet en de aanpassing van de Huisvestingswet voordat grenzen worden bepaald.