FNV KIEM

Mogelijke outsourcing ICT oorzaak vertrek Munsterman?

vrijdag 08 oktober 2010

Er gaan geruchten dat de complete ICT-afdelingen van Uitgeverij Wegener (onderdeel van het Engelse Mecom-concern) ge-outsourced wordt naar lage-lonen-landen. Dit gerucht speelt na een eerder uitgebrachte officiële verklaring van Wegener, waarin een `verschil van inzicht over het te voeren beleid' wordt genoemd, voor het gedwongen vertrek van topman Joop Munsterman.

Outsourcing ICT groot risico
Bernard Van Iren, bestuurder grafisch van FNV KIEM benadrukt dat het om een gerucht gaat. "Wanneer dit bewaarheid wordt," zegt van Iren, "dan zou dit heel grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Immers, het is een krantenbedrijf, waarbij voorwaarde is dat elke dag de krant op de mat moet liggen. Ik vind dat Mecom een enorm en onverantwoord risico loopt als zij dit gaan uitvoeren. Met het outsourcen van de ICT naar een lage-lonen-land loop je het risico dat bij technische storingen de krant opeens een dag niet verschijnt. Met alle gevolgen van dien. Mogelijk heeft het vertrek van Munsterman te maken met het verschil in inzicht over de outsourcing van ICT."

Positieve geluiden over Munsterman
Maandag 4 oktober waren vanuit het Wegener-concern vooral positieve geluiden te horen over Munsterman. Hij wordt geprezen als de man die het concern succesvol door een moeilijke periode loodst. De uitgever kampt al jaren met hoge schulden en dalende advertentie-inkomsten. `Het vertrek van Munsterman kan alleen maar tot waardevernietiging leiden', is de reactie bij aandeelhouder Governance for Owners. Dit Britse pensioenfonds heeft een belang van 13 procent in Wegener en pleit al jaren voor een afsplitsing van Wegener van het Mecom-concern. Of de strategie van Wegener gehandhaafd blijft na het vertrek van Munsterman, zal wellicht blijken uit een gesprek met de Raad van Commissarissen.