Gemeente Coevorden

recreatiewoningen aan

Gemeente Coevorden pakt permanente bewoning van recreatiewoningen aan

woensdag 6 oktober 2010

Op 17 augustus 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders van Coevorden nieuwe regels vastgesteld om de permanente bewoning van recreatiewoning aan te pakken. Alle bewoners van recreatiewoningen die kunnen aantonen al voor 31 oktober 2003 het bewuste pand te bewonen, mogen onder een gedoogsituatie in de recreatiewoning blijven wonen. Alle bewoners die na deze datum in een recreatiewoning zijn komen wonen, moeten de permanente bewoning staken.

Voor bewoners die tussen 31 oktober 2003 en 21 maart 2007 in een recreatiewoning zijn komen te wonen, heeft de gemeente een tijdelijke gedoogregeling opgenomen. Op deze manier hebben deze bewoners de tijd om vervangende woonruimte te vinden. De bewoners die na 21 maart 2007 een recreatiewoning zijn gaan bewonen hadden op de hoogte kunnen zijn van het voornemen van de gemeente om actief te gaan handhaven tegen deze ongewenste vorm van bewoning en wordt derhalve minder tijd geboden.

In 2007 heeft het college van b en w een plan van aanpak gepubliceerd om de permanente bewoning van recreatiewoningen aan te pakken. Tijdens de uitvoering van dit plan liep de gemeente tegen enkele juridische onvolkomenheden aan. Zodoende heeft het college besloten om nieuwe beleidsregels voor te bereiden waarbij iedereen de mogelijkheid had om een zienswijze in te dienen. Deze zienswijzen hebben deels geleid tot aanpassing van het beleid (zoals een gedoogregeling voor medebewoners). Het college heeft, vanwege de bezuinigingen, gekozen om aanpak van de permanente bewoning van recreatiewoningen gefaseerd uit te voeren. Dit betekent dat het beleid een meerjarige uitvoering zal kennen. Alle recreatieparken zullen uiteindelijk aan de beurt komen. Een inventarisatie toont aan dat er iets meer dan 300 recreatiewoningen permanent bewoond worden. Hierbij verwacht het college bij ongeveer 150 woningen te moeten handhaven.

Waarom handhaven?
Het college heeft in 2007 al het principebesluit genomen te gaan handhaven op dit terrein. Allereerst omdat het college het gemeentebeleid graag in lijn wilde brengen met het landelijke en provinciale ruimtelijke ordeningbeleid. Andere bijkomende redenen zijn de bewaking van de kwaliteit van de parken, zorgen voor een goede doorloop in de bezetting van recreatiewoningen en het stimuleren van de lokale economie (een recreant geeft meer uit dan een permanente bewoner).
Bovendien gelden voor een woonwijk andere eisen qua voorzieningen dan voor een recreatiepark en zijn veel recreatiewoningen ook niet geschikt voor permanente bewoning.

Inmiddels heeft de gemeente Coevorden alle betrokkenen (notarissen, makelaars, huiseigenaren en de indieners van de zienswijzen) per brief geïnformeerd. Dit is een belangrijke stap geweest, die uitgevoerd diende te worden voor de openbaarmaking. In een publicatie in Huis aan Huis Coevorden zal de regeling nader worden uitgelegd.