Haven Amsterdam

Haven Amsterdam kiest winnend ontwerp voor kavel Danzig in Stadhaven Minerva

8 oktober 2010
Een ontwerp voor een kavel in Stadhaven Minerva is uitverkoren tot winnend ontwerp van de wedstrijd die Haven Amsterdam vorig jaar uitriep. PFC² Envelopment heeft in samenwerking met Piet Hein Eek een ontwerp gemaakt onder de titel HET DAK. Dat is de winnaar van de wedstrijd die Haven Amsterdam uitschreef.

Binnen de duurzaamheidambities van de haven moest het ontwerp van het gebouw in gebruik van energie, gebruik van materialen en van grondstoffen duurzaam zijn. De prijs is het recht op de ontwikkeling van dit terrein van circa 15.000m².

Stadhaven

De Minervahaven wordt omgevormd van houthaven naar een veelzijdig bedrijventerrein met ruimte voor stedelijke en creatieve bedrijvigheid en nautische functies. Stadhaven Minerva wordt zo een overgangsgebied tussen haven en stad. De locatie, kavel Danzig, is centraal gelegen op een bedrijventerrein tussen de A10 en het centrum. Het gebied ondergaat een transformatie naar kleinschaliger, op de stad gerichte bedrijvigheid.

Havendirecteur Dertje Meijer: ,,Denk daarbij aan creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid en kleinschalige bedrijvigheid op het gebied van logistiek en distributie. Hier wordt een hoogwaardig bedrijventerrein gerealiseerd met behoud van het havenkarakter. Vele toonaangevende bedrijven in de mode en kleding, reclame, architectuur en film wereld zijn er reeds gevestigd.

Ontwerp

HET DAK gaat ervan uit dat het gebouw zich voegt naar de gebruikers, niet omgekeerd. De gebruikers zijn de makers. Het dak vormt het kader, waaronder bijna alles mogelijk is. De ruimte is 100% vrij indeelbaar en wordt aangeboden in kubieke meters. Het slimme bouwsysteem laat het toe dat het gebouw organisch meegroeit in de tijd en wellicht altijd in beweging blijft.

HET DAK ontleent identiteit aan haar gebruikers. Creativiteit staat centraal. Het biedt ruimte voor diverse gebruikers: van de architect of meubelmaker tot gamesbouwer of webmaster. Het gebouw biedt bedrijven de mogelijkheid een eigen identiteit mee te geven, door het ontwerpen van een eigen bedrijfsruimte. De keuze is aan de gebruiker om goedkoop of duur te bouwen. Het concept onderscheidt zich door: flexibiliteit, betaalbaarheid, ambachtelijkheid en het industriële, robuuste karakter.

De wedstrijd schreef voor dat bij de herontwikkeling van kavel Danzig de begrippen innovatief, meervoudig, duurzaam en aansprekendheid van belang zijn. Het plan HET DAK is hierop getoetst. Innovatief zit m in het vinden van slimme oplossingen voor bebouwing, de combinatie van functies en de verkeersafwikkeling rond het gebouw. Meervoudig staat voor de efficiënte combinatie van verschillende bedrijfsfuncties naast en op elkaar. Duurzaam is terug te vinden in het gebruik van energie en grondstoffen. Aansprekend is waargemaakt met een gebouw dat een voorbeeldfunctie krijgt als een hoogwaardig multifunctioneel bedrijfsgebouw.

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75 of 06 83164880