Gemeente Hilversum

Begroting 2011 en verder gaan pijn doen

publicatiedatum: donderdag 7 oktober 2010

"Hilversum staat voor een gigantische opgave. Nog nooit moest de gemeente Hilversum zoveel bezuinigen. In het totaal EUR 13,5 miljoen". En: "De keuzes die we zullen maken, zullen daarom onvermijdelijk pijn doen. Voor de Hilversummers, voor maatschappelijke organisaties en bedrijven en ook voor de gemeentelijke organisatie". Dit schrijven burgemeester en wethouders in hun inleiding van `Keuzes voor de toekomst'.

In deze nota aan de gemeenteraad geeft het college aan hoe het Hilversum in 2015 weer financieel gezond wil hebben. Hilversum is en wordt zwaar getroffen door de kortingen van het Rijk op de uitkeringen aan de gemeenten, op de Wmo, de bijstand en de maatschappelijke opvang. Efficiencykortingen zijn niet genoeg omdat volgens onderzoek de gemeente Hilversum in vergelijking met andere gemeenten al een behoorlijk efficiënte organisatie heeft.

Er worden taken gereduceerd en dat zal consequenties hebben voor het personeel. Het college verwacht in 2012 duidelijkheid te hebben over het aantal arbeidsplaatsen dat verdwijnt, maar dat het om tientallen arbeidsplaatsen gaat is nu al wel duidelijk.

Opgave
Van die opgave van EUR 13,5 miljoen willen burgemeester en wethouders er EUR 3,9 miljoen op korte termijn realiseren. Dit bedrag is verwerkt in de gemeentebegroting 2011 en loopt op naar EUR 5,4 miljoen in 2015. Dat is de eerste bezuinigingsronde. Regeren is ook vooruitzien, daarom geeft het college de raad ook zoekrichtingen om de rest van de bezuinigingen in 2015 gerealiseerd te hebben. Dat traject heet de tweede bezuinigingsronde. Die begint in 2012 met EUR 4,9 miljoen en eindigt in 2015 met structureel EUR 7,8 miljoen.

Reserves
Om de begroting 2011 sluitend te krijgen, gebruikt het college EUR 1,5 miljoen uit de reserves. De woonlasten stijgen gemiddeld tussen de EUR 32,- en EUR 55,-. Het precieze bedrag is afhankelijk van het type huishouding. De stijging komt door een stelselwijziging in de kwijtscheldingen van de riool- en de afvalstoffenheffing, de verhoging van de OZB met het inflatiepercentage en de autonome stijging van de afvalstoffenheffing.

Die kwijtschelding kostte de gemeente vorig jaar 800.000,- euro, maar die wordt nu verwerkt in de tarieven. Ook legeskosten zoals bouwleges gaan omhoog, al blijft Hilversum wat dat betreft landelijk gezien een middenmoter.

Aan de andere kant van de balans bezuinigt het college in 2011 onder meer op verkeersbudgetten, voorzieningen binnen de Wmo en de maatschappelijke.

Ook wordt er bespaard op diverse cultuursubsidies zoals voor de servicepunten van de bibliotheek. Niet-gesubsidieerde instellingen moeten de commerciële huurprijs voor accommodaties gaan betalen.

Laatste woord
De gemeenteraad heeft het laatste woord over de begroting. Die bepaalt in Het Besluit op woensdagavond 10 november vanaf 19.30 uur (met een mogelijke uitloop naar donderdagavond 11 november) in de Raadzaal of hij deze begroting in deze vorm vaststelt. Vooraf wordt er op donderdag 21 oktober vanaf 16.00 uur in de Raadzaal over de begroting van gedachten gewisseld in De Discussie.

Een dag eerder, op woensdag 20 oktober, is er een speciale bijeenkomst van De Discussie over de tweede bezuinigingsronde, eveneens vanaf 16.00 uur. Tijdens die bijeenkomst kunnen inwoners en instellingen inspreken. Dat is tevens het openbare startsein voor die tweede bezuinigingsronde. Bij de behandeling van de Zomernota 2011 zal de raad richtinggevende besluiten nemen. In de begroting 2012 zullen dan de structurele bezuinigingen worden opgenomen.

Zoekrichtingen
Met de presentatie van de begroting 2011 op donderdag 7 oktober heeft het college ook de zoekrichtingen voor die tweede bezuinigingsronde openbaar gemaakt. Een greep daaruit: er wordt bekeken of Hilversum toe kan met een wethouder minder per 2014. Naast de personeelsreductie door verminderde taken, krijgt de gemeentelijke organisatie te maken met een efficiencykorting van 2%. Dat komt neer op veertien formatieplaatsen minder per 2015.

Op alle gemeentelijke programma's wordt gekeken naar takenreducties en besparingen op gemeentelijke subsidies. Er worden drie bezuinigingsscenario's (5, 10 of 15%) uitgewerkt voor de uitgaven van de gemeente aan het Goois Natuurreservaat, de Gewestelijke Afvalstoffendienst, de GGD, de Veiligheidsregio en de Brandweer. Burgemeester en wethouders willen met ingang van 2012 10% bezuinigingen op de begroting van het gewest.

Op het gebied van welzijn, cultuur, onderwijs en sport zullen diverse voorzieningen en subsidies onder de loep worden genomen. Zo wordt de toekomst van de museumfunctie bezien en worden de investeringen in de beeldende kunst beperkt. Er wordt ingezet op verhoging van de pakkans voor onder meer bouw- en woningtoezicht, milieu en sociale zaken. Ten aanzien van het onderhoud van de stad wil het college met efficiencymaatregelen de uitgaven fors verlagen.

Communicatie
"De uitkomst van deze tweede bezuinigingsronde heeft grote maatschappelijke effecten", aldus het college van burgemeester en wethouders. Daarom wordt in het proces ruimte geschapen voor de gemeenteraad, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven om mee te denken.