Hoefnet

Nieuws

WEG: Nederlandse menners aan kop in Kentucky

08-10-2010

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) gaat na de eerste dressuurdag ex-aequo aan de leiding met de Amerikaanse topfavoriet Chester Weber. Theo Timmerman (Putten) reed vandaag eveneens een sterke dressuurproef en bezet de derde plaats. Het Nederlandse team staat met Koos de Ronde (Zwartewaal) nog te gaan morgen, voorlopig eerste.

Chardon had het nadeel dat hij op de eerste dressuurdag als tweede moest starten: "We zijn vanmorgen om 05.30 uur al begonnen met de paarden voorbereiden. Het was natuurlijk balen dat ik zo vroeg moest starten, meestal worden er later op de dag en op de tweede dag meer punten weggegeven, maar het was niet anders. Het enige dat ik kon doen was een goede proef rijden en de druk opvoeren voor Chester Weber die ook vandaag moest starten," vertelt Chardon, die een risicovrije proef reed.

Theo Timmerman reed onder toeziend oog van het in grote getale aanwezig publiek onder een stralende herfstzon zijn beste dressuurproef van het seizoen. Timmerman verliet de ring met een score van 40,19 strafpunten en staat momenteel achter Chardon en Weber op de derde plaats: "Dit is de beste proef die ik dit seizoen heb gereden en er zit meer in! Dit span loopt nog niet lang samen, twee paarden liepen ook in mijn vierspan in Beesd, de andere twee zijn er daarna bijgekomen. Het kost tijd om ze op dit niveau te krijgen en ik verwacht over twee jaar nog veel meer van ze. Het achterwaarts gaan had iets vloeiender gemogen en mijn linkervoorpaard Mister sprong even aan in de galop, maar dit vergeef ik hem," vertelt Theo over zijn proef.

Dat de marathon spannend gaat worden, is nu een feit. De Amerikaanse topfavoriet Chester Weber zette vanmiddag in de dressuur dezelfde score neer als IJsbrand Chardon zodat de rivalen geen steekje mogen laten vallen in de marathon zaterdag. Weber reed een mooie proef, maar de fout in het achterwaarts gaan deed de achtvoudig Amerikaans kampioen de das om. Weber ziet de marathon wel zitten: "Ik ben de laatste jaren getraind door Koos de Ronde, een van de beste marathonrijders ter wereld." In de marathon heeft de 35-jarige Weber nog een Nederlandse invloed, want de 15-jarige draver Horus du Bois, voormalig paard van de Nederlandse vierspanrijder Hans Heus, maakt deel uit van zijn marathonspan.

Koos de Ronde (Zwartewaal) start op vrijdag om 09.40 uur lokale tijd. De dressuur is om 15.30 uur lokale tijd afgelopen.

Uitslagen en startlijsten