Siemens opnieuw verkozen tot Best Green Company

08/10/2010 10:45

Siemens Nederland NV

Niet minder dan twee successen kan Siemens dit jaar op naam van haar duurzaamheidsstrategie schrijven. Na op de Dow Jones Sustainability Index de eerste plaats te hebben bereikt in de categorie "Diversified Industrials" wees ook de jury van het Carbon Disclosure Project (CDP) Siemens als beste onderneming wereldwijd aan bij zowel de Carbon Disclosure Leadership Index als de Carbon Performance Leadership Index. Aan de paneldiscussie namen behalve managers en regeringsvertegenwoordigers ook representanten van ondernemingen deel, onder wie Siemens-bestuurslid Barbara Kux.

Doorslaggevend voor de hoge notering is de gedegen en transparante rapportage van het concern over zijn broeikasgasuitstoot en zijn strategie en maatregelen op het gebied van milieubescherming. Al in 2007 werd Siemens bij het CDP eerste in de categorie "Industrial Conglomerates" (grote industriële concerns). Dit jaar kende het CDP Siemens 98 van de 100 punten toe, waarmee de onderneming als hoogste eindigde.

Het CDP is een initiatief van meer dan 500 institutionele beleggers, die wereldwijd ondernemingen oproept hun broeikasgasuitstoot en hun strategieën voor de terugdringing daarvan inzichtelijk te maken. De bij het CDP aangesloten investeringsmaatschappijen beheren momenteel een vermogen van ruim 64 miljard dollar en bezitten een aanzienlijk deel van de grootste beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd.

Eenmaal per jaar komt het CDP met uitgebreide informatie over broeikasgas-emissies, klimaatrisico's en reductiedoelstellingen van ondernemingen. Daarbij worden wereldwijd meer dan 3700 beursgenoteerde ondernemingen gevraagd medewerking te verlenen aan het CDP-onderzoek. De vragen hebben betrekking op het managen van de broeikasgas-emissies, milieuvriendelijke productiemethoden en de strategische evaluatie van kansen en risico's.

Criteria voor de beoordeling van bedrijven zijn onder meer de gedegenheid van de rapportage en de kwaliteit van de maatregelen op het gebied van klimaatbeheersing. De 500 beste ondernemingen neemt het CDP op in de Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI) resp. de Carbon Performance Leadership Index (CPLI). De uitkomsten worden gedocumenteerd in het "Global 500 Report".

Bij 85 procent van de belangrijkste "groene" ondernemingen is het thema klimaatverandering resp. duurzaamheid op bestuurlijk niveau verankerd en zijn reductiedoelstellingen voor de eigen CO2-uitstoot vastgelegd. "Desondanks is slechts 19% van de, Global 500' erin geslaagd, de broeikasgas-emissies significant te reduceren", constateert het CDP vast.

Zoals uit het "Global 500 Report" blijkt, leggen de beste "groene" ondernemingen de volgende zwaartepunten bij hun zakelijke activiteiten: enerzijds gaat het hun om de verhoging van de energie-efficiëntie in de eigen gebouwen en de kostenbesparingen die daarmee worden bereikt, anderzijds ontwikkelen ze innovatieve producten en diensten, waarmee de klanten hun eigen emissies kunnen terugdringen.

Het nieuwe "Global 500 Report" is recent bij het CDP Forum in New York gepresenteerd. Aan de paneldiscussie (Global Panel Discussion) namen managers, regeringsvertegenwoordigers en representanten van ondernemingen deel, onder wie ook Siemens-bestuurslid Barbara Kux.

Duurzaamheidsratings bevestigen leidende positie Siemens

Ook andere duurzaamheidsratings bevestigen de leidende positie van Siemens. Het concern stond de afgelopen jaren meerdere keren in de gerenommeerde SAM Dow Jones Sustainability Index (DJSI World). In de DJSI World worden vanuit het perspectief van duurzaamheid de beste 10 procent van de 2500 grootste ondernemingen gekozen.

Evenals in beide voorgaande jaren neemt Siemens in de categorie "Diversified Industrials" ook dit jaar de eerste plaats in. Ook het duurzaamheidsmanagement in de leveranciersketen kreeg erkenning. Bij het criterium "Standards for Suppliers" nam het concern binnen zijn categorie de hoogste plaats in. Siemens dankt haar plaats in de Index vooral aan haar bovengemiddelde productverantwoordelijkheid, milieumanagement en klimaatstrategie.





http://www.cdproject.net