Universiteit van Tilburg

Persbericht 8 oktober 2010

Ach de Kerk!

Openbare colleges Antoine Bodar over de RK-Kerk

Heeft de Kerk - in het bijzonder de rooms-katholieke - niet haar tijd gehad? Dat bewijst toch alleen al de ineenstorting van haar morele gezag? Toch verdwijnt geloven niet, houden deskundigen ons voor. Alleen het institutionele geloven verdwijnt: `God ja, Kerk neen.' Kennis van de geschiedenis leert echter dat de Kerk meer woelige tijden heeft gekend. Antoine Bodar, bijzonder hoogleraar Christendom, cultuur en media aan de Universiteit van Tilburg, zal in een drietal colleges verkennen wat de Kerk voor de mens van vandaag kan betekenen.

Bodar is ervan overtuigd dat een crisis als de huidige te overwinnen is
- ook in West-Europa. Bijkomende kwestie is dat in het huidige tijdperk van informatie het historische benul gering is en de kennis omtrent het christelijke geloof nagenoeg afwezig. Bekend maakt bemind. Wie niet weet waarvoor de Kerk staat, kan de rijkdom daarvan niet ontdekken. In een drietal hoorcolleges zal Bodar het publiek kennis bijbrengen over de Kerk. De colleges gaan respectievelijk over de zin van de Kerk, Maria en de Kerk en de liturgie.

Prof. dr. Antoine Bodar is sinds 1 juli 2006 hoogleraar Christendom, cultuur en media aan de Universiteit van Tilburg. Zijn leerstoel is een initiatief van de Stichting Hieronymus, die beoogt het christelijk erfgoed in de wetenschappelijke wereld ook als factor van cultuur en media te bevorderen. Behalve zijn wetenschappelijke werk publiceert Bodar regelmatig voor een groot publiek. Enkele titels: Uit de Eeuwige stad (2008), Ik droom mij Europa (2007), In zwakheid krachtig (2004), Klokkenluider van Sint Jan (2004), Romeinse brieven (2001) en de bundel columns Nochtans zal ik juichen (2000) (zie verder www.antoinebodar.nl).