Gemeente Amsterdam stadsdeel West


Limburg Stirumplein

---

Houthaven gaat door

8 oktober 2010
Persbericht
Gisteren heeft wethouder Van Poelgeest in een brief aan projectdirecteur Co Stor over de zogenoemde `bouwstop' laten weten dat het plan Houthaven in zijn geheel door kan gaan. Wel is aan Stor de opdracht meegegeven het plan aan te passen, zodat het rendement op de investering sterk verbetert.

Concreet moet het plan voor EUR 50 miljoen geoptimaliseerd worden, waarbij gedacht wordt aan mogelijke heroverweging van de planfasering en van de Spaarndammertunnel. Daarnaast wordt gezocht naar verdichtingsmogelijkheden en besparingen op het materiaalgebruik in de openbare ruimte. Medio november legt Stor het nieuwe voorstel voor aan Van Poelgeest.

Projectenschouw

De ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam staat onder druk. Het traditionele Amsterdamse ontwikkelmodel met grootschalige projecten heeft zijn grenzen bereikt. Groot denken heeft de gemeente veel gebracht, maar het aantal plannen waaraan ondertussen wordt gewerkt blijkt te groot om een economische teruggang goed door te komen. Het is nodig om fors in te grijpen in het planaanbod: terugdringen van het woningbouw- en kantorenprogramma. Gevolg is dat er minder grondopbrengsten binnenkomen, waardoor het Vereveningsfonds onder grote druk komt te staan. Als gevolg hiervan besloot het College om, naast diverse generieke maatregelen, over te gaan tot een analyse van alle projectplannen. Daarbij wordt bij elk plan de afweging gemaakt of de voorbereiding en uitvoering van plannen en plandelen al of niet kan worden doorgezet. In die afweging zijn naast financiele overwegingen ook inhoudelijke (`wat voor stad willen we zijn') en programmatische (`past het aanbod bij de vraag') overwegingen leidend.

Omdat niet alle projecten tegelijk konden worden doorgelicht, is deze zomer begonnen met een schouw van de 13 grootste projecten, waaronder de Houthaven. Deze schouw leidde tot het schrappen van in totaal ruim 11.500 woningen en zo'n 284.000 m² kantoren. Binnen het plan Houthaven hoeft niet geschrapt te worden. Een tweede projectenschouw is op dit moment in uitvoering.

Het huidige plan Houthaven

Het gebied in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt verandert de komende jaren in zeven groene, autoluwe wooneilanden in het IJ, met in totaal 1700 woningen en 70 woonboten. Op de kop van de pontsteiger komt een bijna 90 meter hoog gebouw met appartementen. Verder bestaat het plan uit 50.000 m2 voorzieningen, waaronder bedrijfs- en kantoorruimtes, horeca, scholen, een hotel en een zorgcentrum. Naast de Spaarndammerdijk komt een tunnel voor het doorgaand verkeer, met daarbovenop een dijkpark dat de huidige Spaarndammerbuurt en de nieuwe woonwijk in de Houthaven met elkaar verbindt. Naar verwachting start de bouw eind 2011. Hierna wordt het gebied in fases ontwikkeld en opgeleverd.

---