Gemeente Urk

Koninklijke onderscheiding voor Klaas Ras

Op donderdag 7 oktober 2010 reikte burgemeester Jaap Kroon een koninklijke onderscheiding uit aan brandweercommandant Klaas Ras.

Na het brandweeroverleg kreeg hij de versierselen opgespeld. Voor zijn bijzondere inzet bij de vrijwillige brandweer en op sportief- en kerkelijk terrein binnen de Urker samenleving, werd hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Â

Klaas Ras (1948) woonachtig op Urk, is vanaf 1 oktober 1973 tot 1 juli 2009 actief bij de vrijwillige brandweer van de gemeente Urk. Op 1 september 1985 werd hij benoemd tot commandant van het Brandweerkorps Urk, dat in juli 2009 is overgegaan naar de brandweer Veiligheidsregio Flevoland. Sinds die tijd fungeert hij als beroepscommandant en sinds 2002 ook als officier en Hoofdofficier van Dienst van de brandweer Veiligheidsregio Flevoland in de gemeenten Urk, Noordoostpolder, Dronten en Lelystad. In 2008 ontving Klaas een medaille voor zijn verdiensten voor de brandweer. Ook zette hij zich in voor de multidisciplinaire samenwerking met de KNRM.

Â

Naast zijn inspanningen voor de brandweer zette hij zich van 1975 tot 1985 in voor de SVU, afdeling voetbal. Vanaf 1982 tot 1989 was hij lid van de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk te Urk. Deze commissie beheert de kerkelijke gebouwen en financiën. In 1983 was hij medeoprichter van en gedurende 10 jaar vrijwilliger bij de Stichting Sportaccommodatie te Urk. Hij was initiatiefnemer van de hobbyvoetbal competitie. Ook heeft hij bijgedragen aan de totstandkoming van de sporthal âDe Schelpâ. Momenteel is hij al 9 jaar lang penningmeester van de jeugdafdeling van SV Urk. Daar leidt hij tevens de jeugdcompetitie in goede banen en begeleidt hij de jeugdige spelers en hun leiders, zoals het regelen van vervoer en het regelen van de roosters.

Â

Op 1 september jl. was Klaas 25 jaar brandweercommandant. Ter gelegenheid hiervan en omdat hij zich al jaren inzet voor het verenigings- en kerkelijk leven en de vrijwillige brandweer binnen de Urker gemeenschap kreeg hij de versierselen opgespeld van lid in de Orde van Oranje-Nassau.