Politie Haaglanden

Persberichten 8 oktober

Haaglanden, 08-10-2010

Veelpleger aangehouden voor winkeldiefstal
Den Haag Winkelpersoneel van een supermarkt aan het Lorentzplein betrapte donderdag 7 oktober rond 17.00 uur een 20-jarige Hagenaar op diefstal van alcoholische dranken. Politieagenten namen de verdachte over van het winkelpersoneel en controleerden zijn gegevens. De Hagenaar bleek voor te komen op de veelplegerlijst. Hij is meegenomen naar het bureau en zal vrijdag 8 oktober volgens het snelrechtprotocol aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.

Veelpleger aanpak
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

Vrijgesproken, maar toch de cel in
Den Haag Een 37-jarige Hagenaar die donderdagmiddag 7 oktober door de politierechter werd vrijgesproken voor verbale bedreiging kon hiervan maar heel kort genieten. Direct na zijn vrijspraak werd de man weer aangehouden omdat hij nog voor 1837 euro aan boetes had openstaan. De man moest of betalen of zitten. De Hagenaar, een bekende veelpleger, had niet zoveel geld en zit de komende 84 dagen dus alsnog in de cel.

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
Den Haag Surveillerende agenten zagen vrijdag 8 oktober rond 02.30 uur twee mannen wegrennen in de Jan van der Heijdenstraat. Ze hadden alle twee een pallet in hun handen. De politieagenten gingen achter de mannen aan en hielden ze aan. Het tweetal, Hagenaars van 20 jaar, verklaarden dat ze de pallets alvast hadden meegenomen voor het vreugdevuur tijdens de jaarwisseling. De pallets zijn in beslag genomen, de beide Hagenaars kregen een proces-verbaal.

Delftse voetgangster aangereden door tram
Den Haag/Loosduinen Een 18-jarige vrouw uit Delft zag donderdag 7 oktober rond 17.00 uur een tram over het hoofd toen ze wilde oversteken op het Arnold Spoelplein. De trambestuurder kon niet meer op tijd stoppen voor de vrouw en reed haar aan. De vrouw kwam onder de tram terecht, nog net vóór de wielen. Met behulp van ambulancepersoneel is ze weer onder de tram vandaan gehaald en naar het ziekenhuis vervoerd. Haar verwondingen bleken mee te vallen. Politieagenten zetten het Arnold Spoelplein tijdelijk af om de hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te kunnen doen.

Winkeldief vervalt in herhaling
Leidschendam - Beveiligingspersoneel hield donderdag 7 oktober rond 17.15 uur een 26-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats aan de Eglantierhof. De man nam uit een winkel een spijkerbroek weg en verliet deze zonder te betalen. De politie nam de man van de beveiliging over en bracht de man naar het politiebureau. Uit onderzoek aan de kleding van de man bleek dat hij ook nog in het bezit was van een set herenondergoed afkomstig uit een andere winkel. Tevens bleek dat de man dit jaar al meerder malen was aangehouden voor hetzelfde feit. De man wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris een beslissing zal nemen.

Verkeerscontrole Zijdeweg op snor/bromfietsen
Wassenaar - Het Team Gericht Verkeerstoezicht (TGV) van Politie Haaglanden controleerde donderdag 7 oktober tussen 13.30 en 18.30 uur op de Zijdeweg een aantal snor/bromfietsen. Tijdens deze controle die gericht was op de constructiesnelheid van snor/bromfietsen werden 40 voertuigen aan een grondig onderzoek onderworpen. Zeven voertuigen bleken harder te kunnen rijden dan de vastgestelde constructiesnelheid. Van één van hen werd het kentekenbewijs ingevorderd en een persoon bleek niet in het bezit van het juiste rijbewijs. De politie maakte proces-verbaal op voor genoemde overtredingen.

Verdachte diefstal auto verongelukt
Rijswijk Een 29-jarige automobilist uit Rijswijk verongelukte vrijdag 8 oktober op de Lindelaan toen hij vermoedelijk de macht over het stuur verloor. Omstreeks 00.40 uur zagen agenten op de Van Ruysbroekstraat in Den Haag een auto rijden waarvan zij wisten dat deze gestolen was en dat deze de vorige dag was doorgereden na een aanrijding. De agenten gaven de bestuurder een stopteken. Dit negeerde hij waarna hij er vandoor ging. Politieagenten achtervolgden de bestuurder. De automobilist reed richting Rijswijk. Op de Lindelaan aangekomen zagen de agenten dat de verdachte, vlak voor de Haagweg, kennelijk de macht over het stuur was verloren en daarbij frontaal op een boom was gebotst. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De technische ongevallen dienst van Politie Rotterdam-Rijnmond onderzocht.

89-jarige slachtoffer babbeltruc
Rijswijk - Een 89-jarige inwoonster van Rijswijk werd donderdag 7 oktober omstreeks 12.45 uur op de hoek van de Huis te Landelaan met de Karel Doormanlaan aangesproken door een man en een vrouw. De twee deden pogingen om met de vrouw in contact te komen. Ondanks dat het slachtoffer de man en vrouw wegwuifde liepen de twee achter de vrouw aan. Toen de man de vrouw vroeg om geld voor zijn auto, pakte de vrouw haar portemonnee en gaf de man muntgeld. Pas thuis merkte de 89-jarige vrouw dat zij haar pinpas miste. Inmiddels was er al geld van haar rekening afgehaald. Het signalement van de man en de vrouw luidt: beiden rond de 40 jaar oud, een getinte huidskleur, 1.60 mtr lang, in het donker gekleed en beiden spraken gebrekkig Nederlands. Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Bent u zelf ook aangesproken door deze man en vrouw of bent u misschien getuige geweest van deze babbeltruc, neem dan contact met de recherche van politiebureau Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem.

Gekantelde aanhangwagen; rotonde afgesloten
Maasland - Op de rotonde aan de Coldenhovenlaan kantelde donderdag 7 oktober omstreeks 17.50 uur een aanhangwagen. De trekker met aanhangwagen was geladen met groente. Tengevolge hiervan sloot de politie drie uur lang de rotonde af. Mogelijke oorzaak zou een geklapte luchtvering zijn. De aanhangwagen kantelde tegen een andere vrachtwagen die geladen was met twee nieuwe campers die beide behoorlijk beschadigd raakten. Er moest een takelbedrijf aan te pas komen om de aanhangwagen weer op zijn wielen te krijgen.

Babbeltruc in de sportschool
Delft Een nog onbekende man stal donderdag 7 oktober om 19.30 uur door middel van een babbeltruc spullen uit een kluisje in de sportschool aan het Leeuwenstein. Toen een 42-jarige man na het sporten terugkwam in de kleedkamer, trof hij zijn kluisje leeg aan. Toen hij dit meldde bij het personeel van de sportschool, werd duidelijk dat hij het indirecte slachtoffer was geworden van een babbeltruc. Vermoedelijk heeft de dader de 42-jarige sporter bij het omkleden geobserveerd in de kleedkamer. Vervolgens vertelde hij een personeelslid dat hij zijn pasje verloren was tijdens het sporten, waardoor hij niet bij zijn spullen in de kluis kon. Toen na een tijdje het pasje nog niet boven water was, opende het personeelslid het bewuste kluisje. Wel checkte hij vooraf bij de man wat er in het kluisje zou moeten zitten. Dit wist de man feilloos te vertellen, waardoor er voor de sportschoolmedewerker geen reden tot argwaan was. Pas toen de 42-jarige gedupeerde sporter zich kwam melden, werd duidelijk dat er sprake was van een babbeltruc. De sporter was niet alleen zijn kleren en portemonnee kwijt; de oplichter had ook zijn auto meegenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Schoonmaakster betrapt op diefstal
Pijnacker-Nootdorp Een 33-jarige medewerkster van een extern schoonmaakbedrijf werd 7 oktober omstreeks 16.00 uur door haar leidinggevende op heterdaad betrapt. De manager liep de Zoetermeerse na haar dienst in een hotel aan de Gildeweg achterna en controleerde haar boodschappentas toen zij het pand wilde verlaten. Ze bleek handdoeken en tissues te hebben gestolen en is aangehouden.

Politiehond vindt inbreker in tandartsenpraktijk Zoetermeer Een vluchtende inbreker dacht op 8 oktober tussen 01.00 uur en 02.00 uur in de ochtend de politie te slim af te zijn. Na een poging tot inbraak in een tandartsenpraktijk aan de Van Aalstlaan, ging een mededader ervandoor op een scooter, maar rende de 19-jarige Zoetermeerder de bosjes in. De politie zette de omgeving vervolgens af en na ongeveer tien minuten greep een politiehond de verdachte in zijn arm. Hij is aangehouden en een tas met inbrekersgereedschap is in beslag genomen.

14-jarige met vuurwapen aangehouden
Zoetermeer Een 14-jarige jongen uit Zoetermeer verzette zich hevig toen de politie hem donderdag 7 oktober aanhield wegens wapenbezit. Rond 17.30 uur gingen agenten naar de P.C. Boutenshove, waar een jongen met een vuurwapen rond zou lopen. De agenten troffen daar een groep jongeren aan, waarvan één voldeed aan het opgegeven signalement. Toen de agenten de verdachte aan wilden houden, begon hij zich hevig te verzetten en deed er alles aan om te voorkomen dat hij in de politieauto zou worden gezet. Zijn pogingen waren tevergeefs en even later zat de jongen op het politiebureau voor verhoor. Hij bekende uiteindelijk en deed afstand van zijn wapen.

Getuigen gezocht overval tankstation
Zoetermeer Onder bedreiging van een vuurwapen werd een 54-jarige medewerkster van een tankstation aan de Zuidweg op 7 oktober 2010 om 9.35 uur gedwongen om een geldbedrag af te geven. De overvaller droeg een bivakmuts en liep met een plastic tas met het geld uit de winkel om vervolgens de Zuidweg over te steken richting Rokkeveenkant. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen van de overval of mensen die anderzijds informatie hebben over de dader. Het gaat om een getinte man met grove, donkere wenkbrauwen en een tenger postuur. Hij is ongeveer 25 jaar, 1.85 m lang en hij droeg een zwarte (bivak)muts, een zwart trainingspak en een witte plastic tas. Heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de recherche van Bureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan M, op 0800-7000.