Thermo Bello deelt Nieuwe Nuts ervaringen

08/10/2010 12:00

InnovatieNetwerk

Het Culemborgse Thermo Bello is het eerste warmtebedrijf in Nederland dat voor en door de bewoners is opgericht. Thermo Bello levert duurzame warmte aan 170 huishoudens en 7 bedrijven in de wijk EVA Lanxmeer. In deze voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid is een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen genomen op zowel stedenbouwkundig, sociaal en ecologisch gebied.

Op verzoek van InnovatieNetwerk heeft Thermo Bello nu haar ervaringen met het opzetten van een lokale organisatie op papier gezet. Het rapport 'Thermo Bello: energie voor de wijk - Nieuwe Nuts in de praktijk' geeft antwoord op vragen als:


- hoe hebben jullie Thermo Bello georganiseerd?


- Wie is eigenaar van het netwerk en de apparatuur?


- Welke inbreng en zeggenschap hebben klanten en investeerders?


- Welke uitgangspunten hanteert Thermo Bello?


- Hoe zijn de risico's afgedekt?


- Hoe is Thermo Bello gefinancierd?


- Hoe verkrijg je draagvlak voor een dergelijk initiatief?

Gerwin Verschuur, directeur van Thermo Bello, reikte tijdens een drukbezochte vergadering van het Platform Lokale Energie Initiatieven een exemplaar van het rapport uit aan de voorzitter van het Platform, Bart Jan Krouwel. Het Platform maakt deel uit van de Energietransitie, waarin lokale energiebedrijven genoemd zijn als belangrijke pijler van de verduurzamingsstrategie voor Nederland.

Nieuwe Nuts is de naam van het concept dat InnovatieNetwerk in 2008 heeft gelanceerd voor lokale nutsvoorzieningen (waterzuivering, warmte- en koudelevering, elektra en afvalverwerking) waarbij lokale stromen als input dienen voor de nutsbehoefte. Duurzaamheid en betrokkenheid van lokale leveranciers en afnemers staan daarbij centraal.

Op www.innovatienetwerk.org zijn alle publicaties over Nieuwe Nuts van InnovatieNetwerk te vinden, evenals de 10 korte videofilms over diverse Nieuwe Nutsaspecten.





http://www.innovatienetwerk.org/nl/concepten/view/74/NieuweNuts.html