Eerste Kamer der Staten Generaal

Voorzitters Eerste en Tweede Kamer op Curaçao vanwege nieuwe bestuurlijke status eilanden

8 oktober 2010

Met ingang van zondag 10 oktober 2010 vormen de Nederlandse Antillen niet langer een bestuurlijke eenheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao en Sint Maarten krijgen de status van zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogenoemde BES-eilanden) zijn vanaf 10 oktober gemeenten van Nederland met een bijzondere status. Met het oog op de aanpassing van de bestuurlijke verhoudingen binnen het Koninkrijk heeft de Eerste Kamer in de afgelopen maanden ingestemd met een groot aantal wetsvoorstellen, die kort daarvoor ook door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd.

Plechtige slotvergadering

Voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer arriveert op vrijdag 8 oktober op Curaçao om aanwezig te kunnen zijn bij de formaliteiten en feestelijkheden die verband houden met de ingangsdatum van het herziene Koninkrijksstatuut. Hij wordt vergezeld door de voorzitter van de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ), mevrouw Marijke Linthorst. Ook de Voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet en de voorzitter van de vaste commissie NAAZ van de Tweede Kamer zijn aanwezig.

Op uitnodiging van de Staten van de Nederlandse Antillen is de delegatie uit Nederland op zaterdagochtend 9 oktober aanwezig bij de plechtige slotvergadering van de Staten van Curaçao. Voorzitter Van der Linden zal bij die gelegenheid namens de Eerste Kamer gelukwensen overbrengen aan alle betrokken raden, besturen en gekozen vertegenwoordigers.

Zaterdagavond zijn er diverse festiviteiten vanwege de startdatum van het herziene Koninkrijksstatuut per 10-10-10.

Kiesrecht voor Eerste Kamer

Met zijn bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk onderstreept Kamervoorzitter Van der Linden de bijzondere band van de Senaat met Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Eerste Kamer verwacht ook in de toekomst goede betrekkingen te kunnen onderhouden met de Staten (parlementen) van de nieuwe landen, evenals met de eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De band met de eilandsraden is ook van bijzondere betekenis omdat zij na een Grondwetswijziging eveneens kiesrecht verkrijgen voor de Eerste Kamer, een recht dat zij in de toekomst delen met de twaalf provincies in Nederland.