Gemeente Hoorn

Begroting 2011: gemeente Hoorn blijft investeren in de stad

De begroting van de gemeente Hoorn is voor 2011 nog sluitend. Vanaf het jaar 2012 loopt het tekort op naar 14 miljoen euro in het jaar 2014. De gevolgen van de economische recessie zijn ook in Hoorn duidelijk merkbaar. Het college wil niet alleen bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen, maar ook juist investeren in lopende en nieuwe projecten om zo herstel van de economie te stimuleren. Samen met inwoners, bedrijven en instellingen wil Hoorn werken aan een mooie stad om te wonen, werken en recreëren.

De rijksbezuinigingen vormen het grootste risico van de begroting. Over de hoogte daarvan wordt meer duidelijk wanneer het nieuwe kabinet actief is. De gemeente Hoorn houdt vast aan de eerdere verwachtingen dat zij voor maximaal 13 miljoen euro gekort wordt op het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente. Op dit moment staat de gemeente Hoorn er nog steeds financieel gezond voor: de algemene reserve is meer dan op niveau.

Recessie In 2010 is het aantal bijstandsuitkeringen landelijk gestegen naar 300.000. De recessie heeft ook gevolgen voor West-Friesland, met name de bouw- en de transportsector hebben het zwaar. Het college van B en W wil het aantal cliënten in Hoorn beperkt houden tot maximaal 1100, en daarbij extra investeren in de jongeren. Een landelijke korting op het budget voor Werk en Bijstand vormt een risico voor de begroting. Een stijging van het aantal cliënten heeft mogelijk ook gevolgen voor de uitgaven aan schuldhulpverlening en het armoedebeleid. De gevolgen van de economische recessie zijn voor de grondexploitaties goed merkbaar geworden. Dit geldt met name voor de Bangert en Oosterpolder: stagnerende bouwproductie, hoge rentelasten en lagere opbrengstenramingen.

Prioriteiten 2011 Het college heeft verschillende onderwerpen aangewezen die in 2011 voorrang krijgen. Grootste prioriteit krijgt de ombuigingsoperatie. In willekeurige volgorde zijn de andere prioriteiten van het college: 1. Sociale veiligheid, toezicht en handhaving; 2. Onderhoud stad: schoon, heel en veilig; 3. Toegangsweg en tunnel binnenstad; 4. Restauratie Oostereiland; 5. Wijkvisie herstructurering en stadsvernieuwing Grote Waal; 6. Ontwikkeling bedrijventerrein t Zevenhuis; 7. Publieke dienstverlening; 8. Alcoholmatigingsbeleid, met name jeugd en alcohol; 9. Jeugd en jongeren: een leuke, veilige speelstad met voorzieningen voor kinderen en jongeren; 10. Onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs; 11. Wet Maatschappelijke ondersteuning.

Investeringen Het college wil het kwaliteitsniveau van de stad op peil houden en in de lokale economie investeren. Buiten de prioriteitenlijst om zijn er verschillende andere projecten die het college in 2011 wil uitvoeren. De hockeyvelden van de Westfriese Hockeyclub worden verplaatst naar de Blauwe Berg. In Bangert en Oosterpolder wordt de multifunctionele accommodatie gebouwd, met daarin een basisschool, sporthal, buurthuis, peuterspeelzaal, schoolbibliotheek en buitenschoolse opvang. Voor de aanleg en het onderhoud van de begraafplaats aan de Zuiderdracht wil het college bekijken of derden dit kunnen doen. De voetgangersbrug bij het station wordt verbeterd en krijgt liften. Het nieuwe wijkcentrum TSH aan de Liornestraat wordt in gebruik genomen. Dit is een greep uit de verschillende activiteiten waar het college in 2011 mee aan de slag wil.

Begrotingsbehandeling Naar verwachting behandelt de gemeenteraad de begroting op 3 november en stelt de raad de begroting vast op 9 november 2010. De werkversie van de begroting 2011 ligt voor iedereen ter inzage bij bureau Communicatie in het stadhuis. De begroting is ook digitaal te raadplegen. Een exemplaar van de begroting is verkrijgbaar bij de afdeling Planning en Control, tegen betaling van 84,15 aan legeskosten.