Greenpeace: Hoge waarden arseen en kwik in giftig slib Hongarije

08/10/2010 13:12

St. Greenpeace Nederland

Wenen, 8 oktober 2010 - Er zitten gevaarlijk hoge concentraties arseen en kwik in de rode modder van de giframp in Hongarije. Dat blijkt uit de analyses die Greenpeace van het slib liet maken. De concentratie arseen is bij benadering tweemaal zo hoog als normaal. Greenpeace verwijt de Hongaarse regering dat zij de hoeveelheid giftige stoffen verborgen houdt voor slachtoffers en publiek.

Greenpeace nam dinsdag, een dag na de ramp in Kolontar, monsters van het slib en liet ze direct analyseren door Umweltbundesambt in Wenen en het Balint-laboratorium in Budapest.

Uit de analyses blijken de volgende waarden: 110 mg / kg arseen, 1.3 mg / kg kwik and 660 mg / kg chroom. Op de totale hoeveelheid modder die door de ramp in het milieu terecht komt betekent dat 50 ton arseen. In het water van een kanaaltje bij Kolontar werd door het Hongaarse laboratorium een hoeveelheid arseen aangetroffen die 25 keer hoger is dan voor drinkwater de toegestane waarde.

Arseen is giftig voor dieren en planten en kan bij mensen schade aan het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Doordat het nu in zo'n grote hoeveelheid in het milieu is terecht gekomen kan het zich makkelijk via gewassen en vissen in de voedselketen ophopen en voor gezondheidsproblemen veroorzaken.

Greenpeace roept de Hongaarse Minister President op om per direct alle beschikbare informatie over het slib vrij te geven, zodat de bewoners weten waar ze aan toe zijn. Ook moet de Hongaarse overheid er op toezien dat het bedrijf dat verantwoordelijk is voor deze enorme ramp de schade aan mens en milieu vergoedt.





http://www.greenpeace.nl