VU medisch centrum

Lichtpuntje in onderzoek naar agressieve hersentumoren

7 oktober 2010

Onderzoekers van VUmc hebben onlangs een eiwit gevonden dat mogelijk verantwoordelijk is voor een zeer agressieve hersentumor. Hun bevindingen hebben ze in september gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Cancer Cell. Het onderzoek is een bijzondere coproductie van artsen en onderzoekers van verschillende universiteitsklinieken.

"Veel mensen hebben zich ingespannen om deze puzzel compleet te maken", vertelt neurochirurg Philip de Witt Hamer. "Niet alleen VUmc, het AMC en het Nijmeegse Radboudziekenhuis zijn betrokken, maar er is zelfs een experiment uitgevoerd op de Harvard University in Boston. Onze hoofdonderzoeker, Tom Würdinger, werkt daar een deel van de tijd. Ik heb met name experimenten uitgevoerd in het AMC, mijn medeonderzoeker en kinderoncoloog Shahryar Mir in VUmc. In dit bijzondere samenwerkingsverband hebben we een doeleiwit gevonden voor een zeer agressieve hersentumor. Het is lang geleden dat er voor deze ziekte sprake was van een lichtpuntje. Op termijn zou dit kunnen leiden tot de ontwikkeling van een medicijn."

Kloof overbruggen
De Witt Hamer en Mir zijn beide werkzaam als artsen in VUmc, maar hebben met ondersteuning van het Koningin Wilhelminafonds de kans gekregen om een jaar lang laboratoriumwerk te doen."Een van de manco's bij dit soort onderzoek is de grote kloof tussen basale wetenschappers met verstand van techniek en cellen en de praktische vragen van artsen over hun patiëntenpopulatie. Wij hebben geprobeerd een brug te slaan tussen die twee werelden. De nieuwste technieken zijn hier toegepast op een zeer relevante klinische vraag. Als je erin slaagt om dat op een goede manier te doen, kun je blijkbaar uitstekend zaken doen."

De onderzoekers begonnen het traject met een 'shortlist' van verdachte eiwitten. "Nummer één bleek al bingo te zijn: als je dat eiwit uitschakelt, zie je in de tumor een verbluffend effect: de kankercel blaast zichzelf op. Dat is zeer hoopgevend. Ik vond het heel inspirerend om in het lab te werken, vooral omdat je als arts weet waar je het voor doet. Ik wil straks graag betrokken worden bij het patiëntgebonden onderzoek naar een nieuwe medicijn. Daarmee zou de cirkel rond zijn. Als je eenmaal al die stappen hebt doorlopen met één idee, is het de volgende keer een stuk gemakkelijker. Ik kan dus niet wachten om te zien wat er met nummer twee van onze 'hitlist' aan de hand is."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer