Talis


Hoogste punt Pleinzicht bereikt

De achttien bewoners en hun familie nemen vrijdagmiddag 8 oktober alvast een kijkje in het nieuwe woongebouw âPleinzichtâ in Wijchen. Pleinzicht

Op de bouwplaats vieren de cliënten van zorginstelling âs Heeren Loo het bereiken van het hoogste punt. Het appartementengebouw voor deze bewoners met een licht verstandelijke beperking is naar verwachting in maart klaar.

Wethouder Marcel Thijsen hijst samen met de bewoners een vlag, als symbool voor het bereiken van dit nieuwe hoogtepunt. Daarna krijgt iedereen gelegenheid om binnen te kijken. In het drie verdiepingen tellende gebouw staan de eerste binnenwanden al, zodat al iets is te zien van de afzonderlijke slaap- en zitkamers en de gezamenlijke keukens.

Het gebouw verrijst aan het Hoefblad. Een aantal bewoners logeert nu nog in een nabijgelegen bungalow van âs Heeren Loo en aan de Ringlaan. In hun nieuwe thuis is zelfstandig wonen beter mogelijk, met faciliteiten voor zorg indien die nodig is. De bewoners hebben elk hun eigen kamer. Die wordt naar wens en behoefte ingericht. De kamers zijn vier bij zes meter en hebben een eigen douche met toilet. De ouders van de bewoners hebben bijgedragen aan en meegedacht over het plan. Talis koopt het gebouw van VDW projecten en verhuurt dit aan âs Heeren Loo. De woningcorporatie helpt door dit type aangepaste woningen aan te bieden mensen graag op weg om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven.

Bewoonster Femke Warringa (28) kijkt daar al naar uit. Met haar ouders is ze begonnen met het inrichten van haar appartement. âWe gaan samen naar woonboulevards om te kijken wat voor meubels Femke mooi vindt. Ze is ook echt met de kleuren bezig, we moeten haar zelfs een beetje afremmenâ, vertelt haar vader Henk. Femke woont nu nog thuis in Nijmegen, en verblijft sinds kort om de week in Wijchen. âVoor ons allemaal is dat al een verandering. Voor haarzelf is het op de eerste plaats belangrijk dat ze zelfstandig gaat wonen. Maar voor ons als ouders ook. We komen aan het eind van de opvoeding, en er is een moment dat we er niet meer zullen zijn. Onze dochter logeert al vanaf haar vierde bij âs Heeren Loo, we kennen de leeftijdsgenoten met wie ze straks optrekt. Haar toekomst zien we daarom met vertrouwen tegemoet. We zijn hartstikke blij dat Femke zoân goede plek als nieuw thuis gevonden heeft.â