Rijksoverheid


Benoeming voorzitter Staatscommissie internationaal privaatrecht

Persbericht | 08-10-2010

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en minister Hirsch Ballin van Justitie mee ingestemd om de heer prof. mr. Paul Vlas voor te dragen voor benoeming tot voorzitter van de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht. De benoeming gaat in op 1 januari 2011.

De heer Vlas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit en advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij volgt de heer prof. mr. Teun Struycken op, die het voorzitterschap van de Staatscommissie sinds 1995 heeft bekleed. De ministerraad heeft ook ingestemd met de voordracht voor herbenoeming van prof. mr. Martijn Polak tot lid van de staatscommissie voor een periode van vier jaar.

De staatscommissie voor het internationaal privaatrecht adviseert de regering gevraagd en ongevraagd over vraagstukken op dit rechtsgebied. Het internationaal privaatrecht geeft regels voor grensoverschrijdende zaken, bijvoorbeeld als bepaald moet worden van welk land het recht van toepassing is of welke rechter internationaal bevoegd is. De commissie is ingesteld in 1897 en bestaat uit zestien leden. De laatste jaren leverde de commissie een grote bijdrage aan de totstandkoming van het nieuwe Boek 10 Burgerlijk Wetboek over het internationaal privaatrecht.

Afzenders


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Ministerie van Justitie