Rijksoverheid


Steun voor acht bedrijventerreinen van nationaal belang

Persbericht | 08-10-2010

De ministerraad heeft op voorstel van minister Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met de herstructurering van acht bedrijventerreinen die van nationaal belang zijn. Het kabinet heeft hiervoor EUR 46 miljoen beschikbaar gesteld. Het geld is afkomstig uit het FES-budget voor 2010. Doel is het versterken van de economische concurrentiekracht en ruimtelijke kwaliteit van Nederland. Deze investering maakt deel uit van de in totaal EUR 403,6 miljoen die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor de herstructurering van bedrijventerreinen in de periode 2009-2013.

Provincies hebben in overleg met gemeenten 11 projecten voorgedragen voor een bedrag van in totaal EUR 70 miljoen. Deze zijn vervolgens beoordeeld op hun belang voor de nationale economie, urgentie, omvang en kosteneffectiviteit. Voorwaarde is dat andere overheden ook een financiële bijdrage beschikbaar stellen.

De volgende projecten ontvangen een bijdrage van het Rijk:
* Rotterdam Port Valley (EUR 10,40 miljoen)
* Chemelot (EUR 7,20 miljoen)

* Aviolanda Woensdrecht (EUR 2,14 miljoen)
* Kennispark Twente (EUR 5,89 miljoen)

* Veldhoven de Run (EUR 1,10 miljoen)

* Vlissingen Stadshavens (EUR 4,96 miljoen)
* NTC Nijmegen (EUR 8,60 miljoen)

* Drechtsteden (EUR 5,90 miljoen)

De projecten hebben gemeen dat ze zowel bijdragen aan een mooi Nederland, als de concurrentiekracht van Nederland versterken. Zo scheppen de projecten Port Valley Rotterdam, Stadshavens Vlissingen en Drechtsteden kwalitatief hoogwaardige ruimte voor havengerelateerde en logistieke activiteiten. Ook zijn er projecten waarbij bedrijventerreinen die nu nog worden gedomineerd door één grote industriële partij hun terreinen openstellen voor clustering van kleinere bedrijven. Daarnaast wordt ge?nvesteerd in de ontsluiting over weg, spoor en water en in de herontwikkeling van vastgoed en de openbare ruimte.

Het Rijk werkt samen met provincies en gemeenten om te voorkomen dat bestaande bedrijventerreinen te snel verouderen en dat er te veel open ruimte verloren gaat. Doel is te zorgen voor economische concurrentiekracht en voor een mooi Nederland.

Afzenders


* Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

* Ministerie van Economische Zaken