Gemeente Oisterwijk

Oisterwijks cultuurbeleid als theatervoorstelling

Geen beleidsnota, maar een theatervoorstelling. Op die manier wil de gemeente Oisterwijk in 2011 het nieuwe cultuurbeleid gaan uitdragen. Het vernieuwende idee staat beschreven in de startnotitie voor het opstellen van een Cultuurvisie voor de periode 2011-2015. De startnotitie staat voor 18 november op de agenda voor de vergadering van de gemeenteraad.

Het college schrijft in de startnotitie dat het nieuwe cultuurbeleid niet alleen inhoudelijk innovatief moet zijn, maar ook in de manier waarop hierover gecommuniceerd wordt. Een reguliere nota past niet goed in die visie. Voor wethouder Joop van Hezik reden om iets nieuws te bedenken: "We hebben voortgebouwd op de gedachte dat je cultuur samen moet vormgeven en beleven. Wat is er dan mooier dan met alle cultuuraanbieders een theatervoorstelling op de planken te zetten waarin zij zelf het nieuwe beleid uitbeelden?"

Het is de bedoeling dat de voorstelling opgevoerd wordt tijdens een culturele UIT-markt in september 2011, die het sluitstuk vormt van het beleidvormingsproces. Tijdens die manifestatie kunnen lokale verenigingen zich presenteren aan het publiek en wordt er ook een foto-expositie ingericht van culturele activiteiten in Oisterwijk en Moergestel.

Voor het zo ver is, overlegt de gemeente nog uitvoerig met alle betrokkenen over de inhoudelijke visie voor het nieuwe beleid. "Zie het maar zo dat we gezamenlijk het script gaan schrijven", aldus Van Hezik. "De rode draad wordt gevormd door het uitgangspunt dat een investering in cultuur óók een stimulans moet zijn voor het verenigingsleven of voor de uitstraling van onze gemeente. Ik wil de culturele verenigingen en instellingen uitdagen om zich op te stellen als `cultureel ondernemer' en met elkaar samen te werken aan een Cultuurvisie waar we allemaal in kunnen schitteren."