NSure wint Food Valley Award 2010
Ede - Tijdens de Food Valley Conferentie is NSure uit Wageningen
uitgeroepen tot winnaar van de Food Valley Award 2010. NSure
ontwikkelde een innovatieve technologie gebaseerd op metingen van
genactiviteit, waarmee de kwaliteit van verse plantaardige producten
objectief kan worden vastgesteld. De technologie maakt het mogelijk om
het optimale oogstmoment te voorspellen en om direct na de oogst te in
te schatten of een partij al dan niet langdurige bewaring kan
doorstaan.
Appels en peren worden in een korte periode geoogst en vervolgens onder
speciale condities opgeslagen om jaarrond kwalitatief goed en gezond
fruit te kunnen leveren. De kwaliteit van het fruit na langdurige
bewaring hangt sterk af van de conditie bij inslag, die wordt bepaald
door teeltomstandigheden en oogstmoment. In samenwerking met partijen
uit de fruitsector (veilingen en telers) en Wageningen UR ontwikkelde
NSure een innovatieve technologie, die het mogelijk maakt om het
optimale oogstmoment te voorspellen.
Concrete resultaten
Naast het voorspellen van het meest geschikte oogstmoment is met behulp
van de technologie direct na de oogst in te schatten of een partij al
dan niet langdurige bewaring kan doorstaan. Partijen met een hoog
risico kunnen direct worden afgezet of kort worden bewaard. Zo wordt de
vernietiging van de oogst (jaarlijks 5 - 10 %) aanzienlijk gereduceerd.
Het beperkt het financiële risico voor teler en handelaar en maakt de
fruitproductie efficiënter en duurzamer. Voor de consument betekent
dit optimale kwaliteit qua kleur, smaak en overige eigenschappen van
het hardfruit, zelfs na langdurige opslag. "Het is voor ons ontzettend
belangrijk erkenning te krijgen voor wat we doen, door het winnen van
deze prestigieuze prijs. Dit zal ons helpen bij verdere groei. Ik denk
dat wat we gedaan hebben, datgene is waar Food Valley om draait. De
samenwerking en het vertrouwen van de Fruitindustrie, waaronder De
Greenery, Veiling Zuid Limburg en Veiling Zaltbommel waren erg
belangrijk", aldus Monique van Wordragen, algemeen directeur Nsure.
Voortbouwen op de Nederlandse kennisinfrastructuur
Met de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food
Valley het meest innovatieve initiatief binnen de
voedings(gerelateerde)industrie. De jury bestond dit jaar uit: J. Maat,
algemeen directeur Topinstituut Food & Nutrition (juryvoorzitter), P.
Buwalda, Manager Innovation Centre Food AVEBE, A. Mensink, Director
International Relations and Projects Food Valley, J. Nelissen,
directeur Newtricious B.V., H. Verhagen, hoofd Centrum voor Voeding en
Gezondheid RIVM en H. de Vries, voormalig VROM inspecteur. De jury
beoordeelde de inzendingen van de Food Valley Award 2010 op hun
innovatieve karakter, samenwerking, levensvatbaarheid en
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. "NSure is een innovatieve
starter die met haar activiteiten in diverse werelddelen een toonbeeld
is voor hoogwaardige export, die voortbouwt op de kennisinfrastructuur
van Nederland. Een bijzondere onderneming die met recht deze
innovatieprijs verdient", aldus Jan Maat, juryvoorzitter.
NSure was één van de drie kanshebbers op de Food Valley Award 2010.
De andere twee genomineerde kandidaten waren Smilde Bakery met de
Zócijs, het verantwoorde saucijzenbroodje en VanDrie Group met het
concept 'Optimalisatie van dierenwelzijn en ketenefficiency in de
kalfsvleesketen'.
Food Valley Conferentie
De stichting Food Valley organiseert jaarlijks de Food Valley
Conferentie. Dit jaar stond de conferentie in het teken van 'Money:
Revealing Business Models in Food'. Tijdens de conferentie ontmoeten
producenten van de voedingsmiddelenindustrie, kennisleveranciers en
overheden uit binnen- en buitenland elkaar. Sprekers waren onder meer
Cees 't Hart, CEO van FrieslandCampina en Jonas Ridderstråle, auteur
en internationaal management goeroe. Ook konden de deelnemers
aanschuiven bij inspirerende en interactieve workshops en vonden er
live interviews plaats met bijzondere gasten.
Syntens