Gemeente Sneek



Kleurrijke ontvangst bij viering 40-jarige stedenband


Om te vieren dat de stedenband 40 jaar bestaat brachten burgemeester Hayo Apotheker en wethouder Hans van den Broek samen met leerlingen van RSG Magister Alvinus en Bogerman, vertegenwoordigers van woningstichting De Wieren en de directie van de Sneker vestiging van YKK, een bezoek aan zusterstad Kurobe in Japan. Het gezelschap werd op grootse wijze ontvangen door de burgemeester en de gemeenteraad met een kleurrijk optreden door in traditionele kleding gestoken schoolkinderen.

De gemeente, De Wieren en de Sneker leerlingen hielden presentaties op een symposium over volkshuisvesting en duurzaamheid. Japanse ondernemers presenteerden projecten op het gebied van toerisme, water- en afvalverwerking. Gebieden waarop men veel van elkaars aanpak kan opsteken.

Burgemeester Apotheker overhandigde zijn collega Horiuchi van Kurobe het eerste exemplaar van het boek "De klok van mijnheer Yoshida. 40 jaar Kurobe-Sneek, 1970-2010" over deze unieke vriendschap. Schrijver Juco Wester verzamelde talloze persoonlijke verhalen en illustraties die een mooi beeld geven van de band tussen beide steden en de vele activiteiten die werden georganiseerd.

De leerlingen van Bogerman en Magister Alvinus verzorgden behalve presentaties van Nederlandse projecten tijdens het symposium, ook muzikale optredens in de lokale middelbare school. Zij logeerden bij de Japanse scholieren die vorig jaar september een week doorbrachten in Sneek. De omgeving, de leefwijze en discipline van hun Japanse leeftijdsgenoten heeft grote indruk op hen gemaakt.