Gemeente Vlieland

werkzaamheden damwand harlingen duren langer

Rijkswaterstaat laat in Harlingen de damwand vervangen ter hoogte van waar de veerboten van en naar Vlieland aanleggen. Dit is nodig om de veiligheid van de aanlegkade en de bereikbaarheid van de eilanden te kunnen blijven garanderen.

De afronding van de werkzaamheden stond gepland op 1 oktober 2010. Onvoorziene omstandigheden, zoals o.a. de slechtere toestand van de oude damwand en de aanleginrichting, en de weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de opleverdatum van 1 oktober niet wordt gehaald. De waterkerende functie van de damwand is wel gereed, waardoor de veiligheid is gewaarborgd. Na het stormseizoen in april 2011 wordt de aanlegkade definitief hersteld.
De situatie voor de veerdiensten wijzigt niet. Alle afvaarten (m.u.v. de sneldienst) blijven voorlopig plaatsvinden vanaf de veerinrichting Harlingen- Terschelling. Voor de bereikbaarheid van de eilanden en het aantal geplande afvaarten heeft dit geen gevolgen. Van en naar Vlieland geldt alleen voor de ochtendboot een gewijzigde afvaarttijd. De veerboot vertrekt een kwartier eerder dan volgens reguliere dienstregeling. Op dit moment wordt de situatie onderzocht en bespreekt Rijkswaterstaat, in nauw in overleg met de rederijen, de mogelijke oplossingen en op welke wijze de eventuele hinder voor de passagiers zoveel mogelijk kan worden beperkt; zoals bijvoorbeeld de maatregelen die zijn genomen in het weekend van 3 t/m 6 september jl. (o.a. inzet extra stewards).