Vereniging Nederlandse Gemeenten

Regelgeving voor veiligheid gevaarlijke stoffen moet eenvoudiger

08.10.2010

`Duizenden wonen op een bom'. Het rapport trekt geen parallel met de Enschederamp. Wat is er wel aan de hand? De VROM-inspectie heeft 340 bedrijven gecontroleerd op de richtlijnen die gelden voor brandbare stoffen. De inspectie constateert een nalevingstekort en vindt dat de handhaving beter moet. In vergelijking met eerdere onderzoeken concludeert de inspectie dat er flinke vooruitgang is geboekt. Maar ook de VNG stelt: het kan beter. Eenvoudigere regelgeving en een helpdesk is nodig voor gemeenten.

De bevindingen van de VROM-inspectie geven aan in dat van de 340 gecontroleerde bedrijven de brandveiligheid bij 42% aantoonbaar is geborgd. 58% van de bedrijven kan dit niet aantonen, maar dat zegt niet dat het onveilig is. Ook constateert de inspectie dat niet altijd alle installaties een certificaat hebben. Echter dat wil niet direct zeggen dat de installatie ondeugdelijk is. De installatie kan wel goed zijn, maar vanwege een formaliteit kan het zijn dat de inspectie toch geen certificaat afgeeft. Bedrijven hebben hun eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun bedrijfsvoering. Het bevoegd gezag (gemeenten en provincies) dient dit te controleren. De VROM-inspectie constateert ook dat het bevoegd gezag wel optreedt tegen de tekortkomingen maar dat dit beter moet. Vergunningen moeten worden aangepast en de handhaving verbeterd.

De VNG is het met de minster eens dat bedrijven en gemeenten nog stappen hebben te zetten. De VNG heeft bij het ministerie echter aangekaart dat de regelgeving zeer specialistische kennis vereist van zowel bedrijven als vergunningverleners en handhavers. De VNG heeft mede daarom ook gepleit voor een inhoudelijke helpdesk bij het ministerie, waar gemeenten terecht kunnen met vragen. Daarnaast is er hulp nodig bij het in kaart brengen van de problemen, dossieronderzoek en bedrijfsbezoek(en). Gemeenten kunnen hun taak beter oppakken met assistentie van deskundigen op dit terrein. De invoering van de wet WABO en de oprichting van Regionale Uitvoeringsdiensten zal daarnaast een bijdrage leveren tot de oplossing van het uitvoeringsvraagstuk voor gemeenten. Overigens is het rapport nog niet formeel openbaar gemaakt en ook heeft de VNG nog geen brief van de minister ontvangen zoals in de Telegraaf gemeld.