Gemeente Tilburg

Persbericht
8 oktober 2010

Extra aandacht voor jongeren in Reeshof

College stelt speerpunten vast voor stadsdeel

Het college heeft deze week de nota Leefbaarheid in de Reeshof vastgesteld. In de nota staan de speerpunten waar de komende periode aan gewerkt gaat worden. Er komt extra aandacht voor jongeren, ouderen, veiligheid en samenlevingsproblemen. Om de betrokkenheid van de inwoners te vergroten, zet de gemeente onder meer in op nieuwe vormen van communicatie.

"De Reeshof heeft nog last van een achterhaald imago", aldus Jan Hamming (wijkwethouder Reeshof). "Dat stamt uit de tijd dat het voorzieningenniveau nog opgebouwd moest worden. Inmiddels zijn er juist steeds meer voorzieningen. De bekendheid van die voorzieningen mag wel verbeteren, daar moet aan gewerkt worden." Uit onderzoek door het Reeshofjournaal blijkt dat Reeshofbewoners hun wijk over het algemeen goed waarderen.

Samen werken aan de Reeshof

De afgelopen jaren zijn verschillende voorzieningen gerealiseerd in de Reeshof. Sportaccommodaties en scholen zijn samen met besturen en verenigingen gebouwd. "Het ontbreekt echter nog wel aan horeca en winkels", aldus Hamming. "Daar zijn we als gemeente ook afhankelijk van projectontwikkelaars en ondernemers die de knoop door moeten hakken om te investeren. Maar ook daar maken we vorderingen. Bijvoorbeeld met het feit dat Fundament Real Estate een horecapand in het Reeshofpark gaat bouwen. Dat staat hoog op prioriteitenlijstje van de gemeente."

Jeugd

De Reeshof is een stadsdeel waar een derde van de jeugd van Tilburg opgroeit. Dit stelt hoge eisen aan voorzieningen zoals spel- en sportmogelijkheden in de buurt. Plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en kunnen sporten. Hamming: "De gemeente heeft samen met jongeren, jongerenwerk en politie gezorgd dat die plekken er zijn en geeft ook aan waar jongeren wel of juist niet mogen hangen. Buurtpreventie speelt daarin ook een belangrijke rol. Meer dan nu het geval is willen we jongeren betrekken bij de plannen, zoals bijvoorbeeld is gedaan met de BMX-baan en de hangplek." Waar nodig wordt toezicht ingezet, om overlast te voorkomen. De gemeente stimuleert ook inzet van bewoners hierin.

Nieuwe vormen van communicatie

De meeste bewoners van de Reeshof hebben het druk hebben met de combinatie van werk en zorg voor het gezin. Op bewonersavonden bereikt de gemeente relatief weinig bewoners. "Daarom gaan we de komende tijd experimenteren met nieuwe manieren om met meer bewoners in contact te komen en hen te informeren. Door de inzet van nieuwe, digitale middelen. Ik gebruik zelf ook digitale media als twitter om met burgers in contact te komen. We willen stimuleren dat bewoners met elkaar in discussie gaan over onderwerpen die in de Reeshof spelen", licht Hamming toe.

---