Technologie Stichting STW

Martijn Cox (TU/e) winnaar Simon Stevin Gezelprijs 2010

vrijdag 8 oktober 2010

Dr.ir. Martijn Cox(TU Eindhoven) heeft tijdens het STW-jaarcongres 2010 op 7 oktober 2010 de Simon Stevin Gezelprijs gewonnen. Cox was samen met dr.ir. Esther Leung, Erasmus MC Rotterdam en dr. Robert Rissmann, Universiteit Leiden genomineerd voor de prijs. In een korte en heldere presentatie wist Cox het publiek in het Nieuwegeinâs Bussiness Center te overtuigen van de wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van zijn werk.

In een duidelijk pleidooi vertelde Cox het publiek over de relevantie van zijn onderzoek naar hartklep tissue engineering. Hierin richt Cox zich op de productie van een levende hartklep, gemaakt met cellen van de patiënt. De klep is hierdoor in staat om te groeien, te herstellen en te remodelleren. Nu zijn er nog verschillende heroperaties nodig bij de patiënt, omdat de hartklep niet meegroeit. Eén van de belangrijke uitdagingen bij tissue engineering van hartkleppen is om een klep te maken te maken die sterk genoeg is om de hoge drukken te weerstaan die in het menselijk lichaam optreden. Cox heeft hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld en gevalideerd. Al aan het begin van zijn onderzoek zag Cox in dat het zinvol was om zijn werk te valoriseren. Zo richtte hij met zijn collega-onderzoekster Mirjam Rubbens het spin-off bedrijf QTIS/e op. Vanaf september 2007 timmeren zij aan de weg om hun werk in concrete klinische toepassingen om te zetten.

Het publiek kon na de drie presentaties via stemkastjes haar stem uitbrengen. Met meer dan 50% van de stemmen liet Cox zijn medefinalisten achter zich. âAlle drie de finalisten houden zich bezig met aansprekende onderwerpen. Ik vond het dan ook moeilijk in te schatten wat mijn kansen waren. Ik denk dat het feit dat wij al verder zijn in het vermarkten van het product uiteindelijk de doorslag heeft gegeven voor het publiek.â aldus een verheugde Cox. âDe prijs is niet alleen een waardering voor mij, maar voor het hele team van QTIS/e!â

Simon Stevin Gezelprijs De Simon Stevin Gezelprijs wordt door STW jaarlijks uitgereikt aan âde beste promovendus op STW-projectenâ van het voorgaand jaar. Het is een aanmoedigingsprijs van ⬠5.000,-, te besteden aan een activiteit ter bevordering van de (wetenschappelijke) loopbaan van de onderzoeker. Promovendi moeten zijn voorgedragen door hun projectÂleider, waarna bij STW een screening plaatsvindt op grond van publicaties/citaties en activiteiten op utilisatiegebied. De doorslag geeft uiteindelijk de manier waarop de kandidaten op de shortlist in staat zijn een lekenpubliek te informeren en te enthousiasmeren voor hun onderzoek.

Simon Stevin Meesterprijs De Simon Stevin Meesterprijs 2010 werd uitgereikt aan prof.dr. Philip de Goey, hoogleraar Verbrandingstechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. De Goey ontving een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan onderzoek. STW kent de onderscheiding toe aan De Goey op basis van zijn voortreffelijke fundamentele onderzoek dat hij weet te koppelen aan praktische vraagstukken.

Philip de Goey (4 november 1958) is een voortrekker en pionier op het gebied van verbrandingstechnologie. Zijn systematische onderzoek naar het fundamentele gedrag van vlamfronten vormt de grondslag waarop schonere en zuinigere verbrandingtechnieken kunnen worden ontwikkeld. De basis van de goede resultaten ligt in het succesvol toepassen van âmulti-scaleâ technieken, waardoor de vergaarde fundamentele kennis gebruikt kan worden in actuele vraagstukken in de industrie.

Simon Stevin Leerlingprijs Ruim twintig deelnemers deden een gooi naar de Simon Stevin Leerlingprijs. Via een posterpresentatie moesten zij de jury laten zien wat de maatschappij gaat merken van hun onderzoek. De jury nomineerde daaruit drie finalisten, die in een flashpresentatie probeerden het publiek achter zich te krijgen. Nienke Bosschaart van AMC Amsterdam slaagde hier uiteindelijk het beste in. Haar onderwerp âBlood Analysis without pain: saving time and stress at the neonatal intensive care unitâ sprak de bezoekers het meeste aan.

Jaarcongres Technologiestichting STW Ieder jaar organiseert STW haar congres waar onderzoekers en gebruikers uit alle technologiegebieden elkaar kunnen ontmoeten om van en met elkaar te ontdekken voor welke uitdagingen de samenleving de komende jaren staat. Vaste onderdelen van het congres zijn onder andere de uitreiking van de Simon Stevin Meesterprijs en de verkiezing van de Simon Stevin Gezel.

Meer informatie: Erwin Woord, Technologiestichting STW, 030-6001288, 06-3164 0517, e.woord@stw.nl