Rijksoverheid


Nederlandse bewindslieden aanwezig bij opheffing Nederlandse Antillen

Nieuwsbericht | 08-10-2010

Minister Hirsch Ballin van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), minister Van Middelkoop van Defensie en staatssecretaris Bijleveld van BZK zijn komend weekend aanwezig bij de festiviteiten op de verschillende eilanden van de Nederlandse Antillen in het kader van de staatkundige veranderingen in het Koninkrijk. Op 10 oktober houdt het land Nederlandse Antillen op te bestaan. Sint Maarten en Curaçao worden autonoom land binnen het Koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden `bijzondere' gemeenten van Nederland.

Minister Hirsch Ballin is zaterdagavond 9 oktober aanwezig bij de vlaggenceremonie in Philipsburg op Sint Maarten. Om twaalf uur 's nachts wordt de nieuwe status van het eiland feestelijk gevierd met vuurwerk. Op zondag 10 oktober spreekt de minister de nieuwe Staten van Sint Maarten toe tijdens de eerste Statenvergadering van het land Sint Maarten. Aansluitend is er een feestelijke parade. Op maandag 11 oktober zal minister Hirsch Ballin onder andere gesprekken voeren met de korpschef van politie en brengt hij een bezoek aan de penitentiaire inrichting Point Blanche.

Minister Van Middelkoop bezoekt ook eenheden van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba en de krijgsmacht op Curaçao en Aruba. Op zaterdag 9 oktober bezoekt de minister de bemanning van het stationsschip Hr.Ms. Zuiderkruis. Op maandag spreekt Van Middelkoop met personeel van de kustwacht en de Koninklijke Marechaussee op Aruba. Tevens reikt de minister de herinneringsmedaille uit aan militairen die hebben deelgenomen aan humanitaire hulp begin 2010 op Haïti.

Op zaterdag 9 oktober is staatsecretaris Bijleveld aanwezig bij de laatste vergadering van de Staten (parlement) van de Nederlandse Antillen. 's Avonds is zij aanwezig bij de festiviteiten op het Brionplein in Willemstad (Curaçao). Om twaalf uur 's nachts wordt nieuwe status van de eilanden feestelijk gevierd. Zondag 10 oktober maakt Bijleveld een tour langs Bonaire, Sint Eustatius en Saba om deze nieuwe gemeenten in Nederland te verwelkomen.

Afzenders


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
* Ministerie van Defensie

* Ministerie van Justitie