Rijksoverheid


Hulpverleners Haïti ontvangen herinneringsmedaille

Nieuwsbericht | 08-10-2010

Zestig hulpverleners van het Urban Search and Rescue (USAR) team en 37 militairen hebben donderdag 7 oktober op de Van Ghentkazerne in Rotterdam de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. Ze kregen de medaille voor hun inzet op Haïti na de zware aardbeving van 12 januari 2010.
Eén van de USAR-leden krijgt de herinneringsmedaille opgespeld.

"U hebt als professionele zoek- en redspecialisten met grote integriteit, doortastendheid en uw volledige inzet alles gedaan wat in uw macht lag om mensen te zoeken en te redden", aldus de Landelijk Commandant die de herinneringsmedaille heeft uitgereikt.

De hulpverlening was niet altijd eenvoudig. Het straatbeeld van ingestorte huizen, ontheemde mensen en ontwrichte gezinnen die op straat leven, verstoken van basisvoorzieningen, maakte diepe indruk. "U hebt als professionele zoek- en redspecialisten met grote integriteit, doortastendheid en uw volledige inzet alles gedaan wat in uw macht lag om mensen te zoeken en te redden en daar waar mogelijk en nodig ook op andere manieren uw helpende hand toe te steken", zei Peter Bos, sinds kort Landelijk Commandant USAR, bij de uitreiking van de herinneringsmedaille. "U bent binnen twee uur na aankomst in Haïti met uw zoek- en reddingswerk begonnen. En bij uw werk moest u veelvuldig improviseren, in een land dat in een staat van totale ontreddering verkeerde. Als onderdeel van een internationale inspanning die vanuit het niets op gang moest komen. In een situatie waarin u goed op uw eigen veiligheid moest letten, niet alleen vanwege de onveilige infrastructuur, maar ook omdat er een verstoorde openbare orde was. U hebt het leed gezien en gevoeld en toch ervaren dat het werken onder het geheel van deze moeilijke omstandigheden voldoening geeft."

Nederland stuurde op 14 januari het USAR-team met acht honden naar het rampgebied. Dit team zocht ruim een week onder het puin naar overlevenden. Ook twee defensiemedewerkers maakten deel uit van het team.

Documenten en publicaties

Toespraak van de Landelijk Commandant USAR bij uitreiking van de herinneringsmedaille

Mevrouw Clabbers, mevrouw Mulder, Generaal Verkerk, collega-leden van de stuurgroep-USAR, decorandi, militair en niet-militair, ...