ADHD en studeren gaan prima samen

08/10/2010 15:26

ADHD & Werk

Kun je met ADHD wel effectief studeren? Volgens Cathelijne Wildervanck, schrijver van het boek "ADHD: hoe haal je het uit je hoofd?" wel. De organisatie ADHD & Werk was er al, en nu is er ook ADHD & Studie. ADHD & Studie wil mensen die zich herkennen in ADHD of ADD ondersteunen bij het kiezen, volgen en afronden van een opleiding. Met verschillende hogescholen en universiteiten is al veelbelovend contact.

Achterliggende structuren

Een behoorlijk aantal studenten en scholieren is bekend met AD(H)D; cijfers variëren tussen 1,2 procent (studenten HBO en universiteit) en 8,6 procent (studenten lager onderwijs)(bron: Trimbos instituut). Veelgehoorde klachten gaan over slechte concentratie, moeite met plannen en taken uitstellen of niet afmaken. Ook het meerdere malen wisselen van studie is geen onbekend fenomeen. "In de praktijk merkten we dat steeds meer mensen bij ons kwamen met vragen over studiekeuze en hulp bij effectief studeren", vertelt Jeanine Speckman, accountmanager van ADHD & Werk/ADHD & Studie. "Er is vooral behoefte aan begeleiding die verder gaat dan het aanleren van praktische tips. Daarom kijken wij met name naar de achterliggende structuren die maken dat studeren niet soepel verloopt. Denk hierbij aan vragen als 'hoe zorg ik dat ik gemotiveerd blijf?' en 'wat maakt dat ik steeds dingen blijf uitstellen, ook al wil ik dit niet?'"

Divers

De problemen waar studenten met AD(H)D tegenaan lopen zijn divers en gaan niet alleen maar over studeren. Weinig zelfvertrouwen, depressie en faalangst komen relatief veel voor bij mensen met AD(H)D en hebben vanzelfsprekend ook invloed op de studie. "Een belangrijk onderdeel van ADHD & Studie is persoonlijke coaching. Het kleiner maken van de persoonlijke bagage zorgt al voor meer ruimte, die je weer kunt gebruiken voor je opleiding! Het gevolg van veel aandacht voor 'de cliënt als persoon' is ook dat een traject echt maatwerk wordt. Of het nu gaat om hulp bij uitzoeken wat je écht wilt, of voorkomen dat je vastloopt in je huidige opleiding."

Samenwerking

Speckman ziet absoluut voordeel in samenwerking met hogescholen, ROC's en universiteiten. "Hoe minder een student hoeft te zoeken naar ondersteuning en hoe korter de lijntjes zijn tussen hulpvraag en daadwerkelijk traject, des te efficiënter. Inmiddels zijn de eerste contacten met organisaties al gelegd en het ziet er veelbelovend uit. Ons streven is een jongerenloket waar studenten alles kunnen vinden wat ze nodig hebben."





http://www.adhdenwerk.nl