Openbaar Ministerie

Innovatieve samenwerking Politie, OM en Marktplaats

8 oktober 2010 - Openbaar Ministerie

Vanaf vandaag kunnen consumenten bij het landelijke Meldpunt Internetoplichting van de politie, eenvoudig vanuit hun eigen huis, melding doen van oplichting via Marktplaats. Meldingen kunnen worden gedaan via de website www.mijnpolitie.nl. De meldingen die hier binnenkomen worden verwerkt door het Meldpunt Internetoplichting. Oplichters kunnen op deze manier beter en efficiënter in beeld worden gebracht.

Unieke en innovatieve samenwerking

Het Meldpunt Internetoplichting komt voort uit een samenwerking tussen de Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Marktplaats. Het is een unieke en innovatieve manier van samenwerken om internetoplichting te bestrijden, doordat zowel publieke als private partijen de handen ineen slaan. De Politie, het OM en Marktplaats vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd. Hierdoor kunnen consumenten op een plezierige manier en in goed vertrouwen met elkaar zaken blijven doen.

Vandaag de dag handelen maandelijks enkele miljoenen mensen met elkaar via sites als Marktplaats. Uiteraard dienen consumenten ook hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om veilig handelen en er zelf alles aan te doen om oplichting te voorkomen. Als de samenwerking succesvol verloopt, is de verwachting dat ook andere handelssites gaan deelnemen aangezien internetoplichting de gehele branche raakt.

Werkwijze Meldpunt Internetoplichting

Gedupeerden van oplichting via Marktplaats kunnen viawww.mijnpolitie.nl een melding doen. Deze informatie wordt bekeken en beoordeeld door het Meldpunt Internetoplichting. Wanneer de Politie en het OM voldoende aanknopingspunten hebben om een onderzoek te starten, worden gedupeerden gevraagd om aangifte te doen. Dit kunnen zij eenvoudig doen door de reeds gedane melding aan te vullen, uit te printen en ondertekend te versturen (inclusief kopie van hun identiteitsbewijs) naar het Meldpunt Internetoplichting. Het Meldpunt Internetoplichting verwerkt de aangedragen informatie en draagt de zaak vervolgens ter afhandeling over aan een regionaal politiekorps.

Een deel van de informatie uit de meldingen wordt door het Meldpunt Internetoplichting naar Marktplaats doorgestuurd zodat ook zij waar mogelijk maatregelen kan treffen zoals het verwijderen van advertenties en het blokkeren van accounts. De Politie, het OM en Marktplaats hebben de afspraken over de samenwerking vastgelegd in een convenant. Dit convenant is op 7 oktober 2010 door vertegenwoordigers van Politie, het Openbaar
Ministerie (OM), en Marktplaats ondertekend.

Over Openbaar Ministerie en Politie

Het arrondissementsparket Haarlem en de regiopolitie Kennemerland zijn initiatiefnemers van het landelijke Meldpunt internetoplichting. Het Meldpunt wordt ondersteund door het intensiveringsprogramma Cybercrime van het Openbaar Ministerie én het Programma Aanpak Cybercrime (PAC) van de politie.

Over Marktplaats

Marktplaats is al jaren een van de populairste sites van Nederland. Maandelijks ontvangt Marktplaats ruim 6 miljoen unieke bezoekers. Per dag worden 275.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod: van kleding en verzamelobjecten tot auto's en diensten. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam en Emmeloord.

Journalisten kunnen voor meer informatie contact opnemen met:

Politie Kennemerland:
Jeroen Groot (communicatieadviseur)
T: 06 20540339
E: jeroen.groot@kennemerland.politie.nl