Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaamse Regering voorkomt dubbele belasting bouwgrond

klok 8 oktober 2010

De Vlaamse Regering heeft vandaag principieel ingestemd met een vrijstelling van registratierechten op bouwgronden indien die tegelijk met een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement worden aangekocht. Deze wijziging was nodig om een dubbele belasting op die bouwgrond te voorkomen.

Eind vorig jaar besloot de Federale Regering om vanaf 1 januari 2011 ook een BTW-heffing van 21% in te voeren op de aankoop van bouwgrond die samen met de aankoop van een nieuwbouwwoning gebeurt. Deze beslissing was het gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie (Breitsohl-arrest). Momenteel moet er enkel 21% BTW worden betaald op de woning zelf en niet op de bouwgrond. Het Vlaams Gewest heft een registratierecht van 10% op de bouwgrond.

Door de nieuwe federale regelgeving, dreigt de Vlaming met een fors oplopende factuur te blijven zitten. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Op voorstel van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters, besliste de Vlaamse Regering om de registratierechten bij een gelijktijdige aankoop van bouwgrond en nieuwbouwwoning, te laten vallen vanaf 1 januari 2011. Op die manier voorkomt de Vlaamse Regering dat er een dubbele belasting op de bouwgrond moet betaald worden. Door de beslissing nu te nemen, blijft het voor de bouwsector mogelijk om alle klanten precieze informatie te geven over de kostprijs van hun aankoop.

Deze beslissing van de Vlaamse Regering is opgenomen in het Programmadecreet dat binnenkort bij het Vlaams Parlement zal worden ingediend. Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Piet De Bruyn, woordvoerder minister Muyters 02 552 67 07 - 0486 84 14 02

piet.debruyn@vlaanderen.be