Rijksoverheid


Onderwijskwaliteit centraal

Nieuwsbericht | 08-10-2010

Als scholen werk maken van opbrengstgericht werken zijn de resultaten van hun leerlingen beter dan bij scholen die dat niet doen. Deze aanpak stond centraal tijdens de vierde conferentie `Scholen voor morgen' op de laatste dag van de Nationale Onderwijs Week.

Bij een opbrengstgerichte aanpak houden scholen niet alleen de leerprestaties bij, maar gebruiken zij deze gegevens ook om het onderwijs beter af te stemmen op de leerlingen. Als de teams op de basisscholen heldere doelen stellen, leidt dat tot betere resultaten van individuele leerlingen en van de school als geheel.

De conferentie was het laatste evenement van de Nationale Onderwijs Week 2010; een week om het onderwijs en de leraren in het zonnetje te zetten. Van 4 tot en met 8 oktober werden allerlei activiteiten georganiseerd over onderwijsontwikkeling, innovatie en professionaliteit van de leerkracht. Hieronder een greep uit de vele activiteiten.

De week begon op 4 oktober met de bekendmaking van de Leraren van het Jaar 2010. Mathijs ter Bork (basisonderwijs), Trudy Coenen (voortgezet onderwijs) en José Jansen-Gulen (mbo) mogen zich Leraar van het Jaar 2010 noemen. Minister Rouvoet maakte de namen bekend tijdens een feestelijk evenement voor ca. 1000 leraren op het Mediapark in Hilversum. Zij zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland.

De OnderwijsTopTalentPrijs 2010 in de categorie basisonderwijs ging naar Valentijn de Geus (Hogeschool van Amsterdam). De prijs in de categorie voortgezet onderwijs was voor Sjany Deurhouwer (Hogeschool Rotterdam). Zij zijn daarmee uitgeroepen tot de beste studenten van de Nederlandse lerarenopleidingen in het studiejaar 2009-2010.

Op de Dag van de Leraar, 5 oktober, gaf minister Rouvoet een gastles op het Kalsbeek College in Woerden. Hij besprak de verkiezingen en de formatieperiode met leerlingen uit 5 VWO. Op deze dag vond ook een televisiedebat plaats waarbij deskundigen onder andere in debat gingen over passend onderwijs, gemengde scholen en leraren. Minister Rouvoet twitterde na afloop "Leerlingen zijn het goud, waar al die gouden leerkrachten zich dagelijks voor inzetten!''.

Op 7 oktober werd de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek uitgereikt aan Volkskrant-journalist Robin Gerrits voor de artikelen die hij schreef in het kader van de Onderwijsagenda van de Volkskrant.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt is blij met de aandacht voor het onderwijs en de leerkrachten. `Deze week laat zien dat in het onderwijs zeer gedreven mensen werken. Onze leerkrachten zetten zich elke dag met hart en ziel in om het beste uit ieder kind halen. Belangrijk voor de toekomst van onze kinderen, en belangrijk voor de toekomst van ons land. Het onderwijs doet iedere dag examen."

Afzender


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051