Ministerie van Defensie

Eerste steen voor kazerne explosieven opruimingsdienst

8 oktober 2010, 14.36 uur

Voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) wordt in Soesterberg een nieuwe kazerne gebouwd. Een nabestaande van sergeant-majoor Scheick, naar wie het huidige complex is genoemd, legde gisteren officieel de eerste steen. Scheick kwam als eerste Nederlandse explosieven opruimer in 1945 tijdens zijn werk om het leven. De EOD'er wordt in een zogenoemd 'bommenpak' gehesen. Het pak is ontworpen om de militair een explosie van een bepaalde hoeveelheid springstof op geringe afstand te laten overleven. Foto: ministerie van Defensie

Dat een relatief kleine eenheid als de EOD een nieuwe kazerne krijgt, noemde commandant kolonel Ben Hendriksen een signaal van waardering voor de belangrijke taken die zijn mensen uitvoeren in binnen- en buitenland. Met hun specialistische kennis staan de explosieven opruimers 24 uur per dag klaar voor de veiligheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast beschermen zij de Nederlandse militairen in uitzendgebieden.

Opleiden

De EOD-robot heeft verschillende functionaliteiten. Foto: ministerie van Defensie

De bouw van het complex startte in februari. Tijdens de ceremonie gisteren werden al een paar lesgebieden in gebruik genomen. Zo is er een oefenterrein voor de robot waarmee de EOD op afstand verdachte pakketjes kan benaderen en uitschakelen, de zogenoemde `wheelbarrow'. In de `bommentuin' beoefent de EOD'er-in-spé het identificeren en verwijderen van ontstekers. Het terrein beschikt verder al over een Improvised Explosive Devices (IED)-route om geïmproviseerde explosieven te leren herkennen, een detectie-, kalibratie- en springveld, een oefenhuis en een schietbunker.

Bij de EOD werken militairen van marine, landmacht en luchtmacht.