Politie Groningen

Aangifte Marktplaats-oplichting via internet

Provincie Groningen, 08-10-2010 o Vanaf vandaag kunnen consumenten eenvoudig vanuit hun eigen huis melding doen van oplichting via Marktplaats. Meldingen kunnen worden gedaan via de website www.mijnpolitie.nl. Oplichters kunnen op deze manier beter en sneller in beeld worden gebracht. Mensen kunnen zelf ook veel doen om oplichting te voorkomen.

Voorkom oplichting

Vandaag de dag handelen maandelijks enkele miljoenen mensen met elkaar via sites als Marktplaats. Uiteraard dienen consumenten ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Mensen kunnen zelf ook acties ondernemen om oplichting te voorkomen. Kijk voor tips opwww.marktplaats.nl.Een deel van de informatie uit de meldingen wordt door het Meldpunt Internetoplichting naar Marktplaats doorgestuurd, zodat ook Marktplaats waar mogelijk maatregelen kan treffen. Zoals het verwijderen van advertenties en het blokkeren van accounts.

Werkwijze Meldpunt Internetoplichting

Gedupeerden van oplichting via Marktplaats kunnen via
www.mijnpolitie.nl een melding doen. Deze informatie wordt beoordeeld door het Meldpunt Internetoplichting. Wanneer er voldoende aanknopingspunten zijn om een onderzoek te starten, worden gedupeerden gevraagd om aangifte te doen. Dit kunnen zij eenvoudig doen door de reeds gedane melding aan te vullen, uit te printen en ondertekend te versturen (inclusief kopie van hun identiteitsbewijs) naar het Meldpunt Internetoplichting. Het Meldpunt Internetoplichting verwerkt de informatie en draagt de zaak vervolgens ter afhandeling over aan een regionaal politiekorps.

Unieke en innovatieve samenwerking

Het Meldpunt Internetoplichting komt voort uit een samenwerking tussen de politie, het OM en Marktplaats. Het is een unieke en innovatieve manier van samenwerken om internetoplichting te bestrijden. Zij vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd. Hierdoor kunnen consumenten op een plezierige manier en in goed vertrouwen met elkaar zaken blijven doen. Als de samenwerking succesvol verloopt, is de verwachting dat ook andere handelssites gaan deelnemen.

Over Openbaar Ministerie en Politie

Het arrondissementsparket Haarlem en de regiopolitie Kennemerland zijn initiatiefnemers van het landelijke Meldpunt internetoplichting. Het Meldpunt wordt ondersteund door het intensiveringsprogramma Cybercrime van het Openbaar Ministerie én het Programma Aanpak Cybercrime (PAC) van de politie.

Over Marktplaats

Marktplaats is al jaren een van de populairste sites van Nederland. Maandelijks ontvangt Marktplaats ruim 6 miljoen unieke bezoekers. Per dag worden 275.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod: van kleding en verzamelobjecten tot autos en diensten. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam en Emmeloord. Kijk voor meer informatie opwww.marktplaats.nl.