Provincie Utrecht

Gedeputeerde Wouter de Jong bij de start van het pilotproject Habitoo in Vathorst

Lancering nieuwbouwconcept Habitoo

Op 6 oktober is nieuwbouwconcept Habitoo gelanceerd: wonen op basis van comfort, duurzaamheid, flexibiliteit en betaalbaarheid. Wethouder Gert Boeve en gedeputeerde Wouter de Jong gaven aanzet voor de start van een eerste pilotproject in Vathorst. De provincie Utrecht stelde via het fonds Vernieuwend Bouwen en Wonen geld beschikbaar voor de ontwikkeling van Habitoo.

Bij Habitoo gaat het, anders dan bij traditionele ontwikkelaars, om vraaggericht bouwen. Habitoo is een online platform waar bewoners hun woonwensen kunnen opgeven. Als er voldoende gegadigden zijn met overeenkomstige woonwensen gaat Habitoo op zoek naar een locatie en start de ontwikkeling. Voor ieder project wordt een referentiewoning

ontwikkeld. Samen met de toekomstige bewoners wordt een aantal belangrijke gemeenschappelijke keuzes gemaakt en daarna volgt de invulling van de eigen woning.

Duurzame nieuwbouwwoningen
Het eerste project in Vathorst levert een dertigtal nieuwbouwwoningen op die inclusief tuinaanleg en keuken worden aangeboden. De woningen zijn nog op maat te ontwikkelen door de toekomstige bewoners en worden optimaal in duurzame prestaties. Zo worden de woningen voorzien van extra dikke wanden met luchtdichte en vochtvrije isolatie, drielaagsglas en extra geïsoleerde buitendeuren, efficiënte domoticatoepassingen, hergebruik van hemelwater en standaard ledverlichting.

Provincie Utrecht en CPO
Habitoo biedt een aantal voordelen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, zoals inspraak bij de ontwikkeling en contact met toekomstige bewoners. Maar anders dan bij CPO wordt de ontwikkeling door Habitoo uitgevoerd. De provincie Utrecht stimuleert vernieuwende initiatieven en bouwen via CPO. Zowel bewonersgroepen als gemeenten worden ondersteund bij de aanpak van een CPO project. Beiden kunnen inhoudelijke expertise inkopen bij een adviesbureau naar keuze, wat gefinancierd wordt door de provincie Utrecht.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11