Radboud Universiteit Nijmegen


* Veenbioloog wint Hans ...

Veenbioloog wint Hans Esselink Award

Datum bericht: 8 oktober 2010

De eerste Hans Esselink Award is op 6 oktober uitgereikt aan dr. Wilco Verberk, bioloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, voor zijn bijzondere inzet en creativiteit op het raakvlak van onderzoek en natuurbeheer. Hij doet grensverleggend onderzoek naar de relatie tussen biologische eigenschappen van diersoorten en het voorkomen van die soorten in het landschap. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden. Met zijn onderzoek aan waterfauna, wist hij de effecten van herstelmaatregelen op diersoorten in Nederlandse hoogvenen op een ecologische manier te verklaren. Met deze kennis kan de efficiëntie van nieuwe herstelprojecten sterk worden verhoogd. Op dit moment werkt Wilco Verberk met een onderzoeksbeurs aan de University of Plymouth, waar hij vernieuwend onderzoek uitvoert naar de rol van zuurstof voor karakteristieke diersoorten van stilstaande en stromende wateren.

Hans Esselink Award
De Hans Esselink Award is een gezamenlijk initiatief van de partners in het Natuurplaza te Nijmegen: Stichting Bargerveen, SOVON Vogelonderzoek Nederland, RAVON, FLORON en de Zoogdiervereniging. Stichting Bargerveen is grotendeels gebaseerd op het gedachtegoed van Hans Esselink, directeur van de stichting tot zijn plotselinge overlijden in 2008. Het werk van Hans Esselink was gericht op het ontwikkelen van nieuwe wetenschappelijke kennis en de toepassing daarvan in het natuurbeheer. Hij was een belangrijke initiator van de samenwerking tussen gegevensbeherende organisaties en onderzoeksinstellingen die in het Natuurplaza gestalte heeft gekregen.

Natuurplaza
Natuurplaza wordt gevormd door vijf organisaties onder één dak die samen werken aan de ontwikkeling en verspreiding van toepasbare kennis voor natuurbeheer. Gehuisvest in Nijmegen biedt Natuurplaza onderdak aan120 medewerkers en stuurt het ruim 20.000 vrijwilligers aan. Natuurplaza richt zich op het verzamelen en analyseren van verspreidingsgegevens van planten- en diersoorten en het uitvoeren van systeem- en soortgericht onderzoek. De ontwikkelde kennis wordt verspreid door advisering aan natuurbeheer en -beleid, het geven van voorlichting en cursussen en het aanbieden van stageplekken. Natuurplaza werkt nauw samen met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Gegevens Autoriteit Natuur.